El sector educatiu es reinventa dia a dia amb milers d’opcions de formació noves. Escollir no és fàcil i el ventall d’oportunitats no para de créixer. Per això, el Consorci d’Educació de Barcelona posa en marxa el programa Enginy, unes sessions pràctiques d’orientació professional i laboral per a majors de 16 anys que estiguin inscrits en un centre de formació d’adults (CFA). Els alumnes poden fer un tastet durant dues hores de diverses professions i rebre informació directa de com formar-se per poder-s’hi dedicar.

Orientació professional en un entorn real

En total, poden escollir entre 11 àmbits i posar-se en la pell dels treballadors de cada àrea per un dia: la restauració, la salut, la logística, les activitats empresarials, els esports… Així, es poden convertir en cambrers durant una estona, aprenent a parar taula i servir correctament o fer una sessió pràctica de manicura i estètica, a càrrec d’un professional i veure si els fa el pes. Si els convenç, els professors els informen de com continuar la formació acadèmica per exercir la professió.

Formació a càrrec de professionals de cada àmbit

Es tracta d’un programa que ja ha canviat la vida de persones com la Jessica Abellán, veïna de la Teixonera. Treballa en una botiga i també està estudiant ESO al Centre de Formació d’Adults del Carmel. Després de diverses sessions del programa, ha descobert una nova vocació i es planteja estudiar per ser integradora social. Com ella, 180 alumnes de nou centres de formació d’adults de Barcelona participen en l’edició d’enguany, que dobla participants, respecte al curs passat, quan va arrencar.

Després de diverses sessions formatives, la Jessica vol ampliar els estudis dins l’àmbit socioeducatiu

Desmentir mites i saber com és la feina

La clau de l’èxit d’aquestes sessions és que són totalment reals i tenen molt d’acompanyament. “El que pretenem és que triïn a través de la pràctica i vegin el que els agrada, o no.” Aquest és justament un dels aspectes més ben valorats, com explica el Marc Monros, director del CFA del Carmel, que destaca que actualment hi ha tantes opcions formatives, sobretot dins l’àmbit de la formació professional, “que molts estudiants acaben escollint d’oïdes, pel que es diu” i no sobre una decisió ben fonamentada.

A les sessions, els alumnes desmenteixen falsos mites de certes professions, com el sou, parlant directament amb els professionals”
Marc Monros, director del CFA del Carmel

El programa té una durada de 22 hores en total repartides en 11 sessions de dues hores que es duen a terme aquest segon trimestre. Els tastets es realitzen a la seu de l’entitat Impulsem, al Raval. El programa Enginy parteix de l’evolució dels Tallers en Contextos no Escolars, del curs 2003-2004 del Consorci d’Educació.

Comparteix a: