Els veïns del barri del Farró tindran en breu un nou centre cívic. Aquest divendres el districte de Sarrià – Sant Gervasi rebrà oficialment l’obra acabada. Vil·la Urània s’obrirà al públic el proper juliol però, mentrestant, les diverses associacions del barri i altres entitats ja estan treballant per gestionar el nou equipament. Aquest dimecres van constituir la Federació d’Entitats de Vil·la Urània per codigirir el nou centre cívic. Han tardat dos mesos en fer-ho.

Són 7 entitats: l’Associació de veïns del Farró, Farró Digne, l’Associació Farró Comerç, la Colla Humorística de Sant Medir, la Cooperativa de consum Germinal Farró, AstroBarcelona i l’Agrupació Astronòmica de Barcelona ASTER. “Va ser un dia molt especial, perquè nosaltres fa cinc anys que estem lluitant per tenir un centre cívic al barri. Tant entitats com associacions de veïns hem fet molt per aconseguir-ho. Teníem els nervis a flor de pell. Va ser molt emotiu i molt especial”, confessa Ester Rodríguez, secretaria de la Federació d’Entitats Vil·la Urània.

La nova unió, que ja té junta directiva i s’està organitzant en comissions, està oberta a totes aquelles entitats que s’hi vulguin adherir en breu o en un futur. “Vam pensar que el millor per saber què volen els veïns i veïnes del Farró era constituir obertament una federació d’entitats per portar a terme iniciatives pel barri”, explica Carles Gual, de l’Associació de veïns del Farró. “Estem oberts a què tothom s’impliqui aportant idees. Seguirem donant-nos a conèixer”, afegeix.

La nova federació serà un dels vèrtexs de la gestió. “Durant un any, com a mínim, treballarem amb l’empresa. Quan nosaltres veiem que som capaços de portar l’entitat sols, ens presentarem a concurs per poder gestionar-ho de forma cívica”, declara Ester Rodríguez.

Aster, l’Agrupació Astronòmica de Barcelona, que disposa del Llegat Comas i Solà, és una de les entitats fundadores de la nova federació. S’han compromès a mantenir un espai en memòria de l’astrònom a Vil·la Urània. Utilitzaran la terrassa del centre cívic com a punt d’observació. “Al nostre local no tenim auditori. Farem servir el de Vil·la Urània per realitzar conferències astronòmiques, però també d’altres qüestions científiques. Ho farem de forma constant. Volem transmetre cultura i ciència al ciutadà”, anuncia Josep Bordes, president d’Aster.

La cooperativa Germinal Farró, que també integra la federació, podria gestionar els horts urbans del centre.“Volem utilitzar-ho també per fer participar a més gent del barri. Volem obrir aquests horts a altres entitats”, remarca Caterina Hernández, d’aquesta cooperativa. Les activitats a Vil·la Urània començaran el mes de setembre, tot i que al juliol ja s’habilitarà un servei d’informació al ciutadà.