L’Arxiu Històric del Poblenou ha suspès les visites guiades que feia cada dissabte a l’emblemàtica Torre de les Aigües del Besòs per manca de neteja. El president de l’entitat, Jordi Fossas, explica que la brutícia que hi ha a l’espai no és compatible amb la presència de visitants i reconeix que no reprendrà l’activitat fins que el districte de Sant Martí no se’n faci càrrec.

Tres anys sense fer neteja

Fossas assegura que fa tres anys que no es fa una neteja a la torre, que té més de 60 metres d’alçària i més de 300 graons, i des de llavors s’hi acumula la pols i la brutícia. El problema està en el conveni de cessió signat el 2014 entre l’Ajuntament de Barcelona i l’Arxiu Històric del Poblenou, en què s’indicava que les tasques de neteja les havia d’assumir l’entitat gestora, en aquest cas l’arxiu.

La Torre de les Aigües té més de 60 metres d’alçària

El president de l’arxiu assegura, però, que no pot assumir la neteja de l’edifici per les característiques que té —amb finestrals a gran alçària— i que és una tasca que haurien de fer els serveis municipals.

Les finestres elevades un dels punts més bruts de la torre

Compromís del districte

El districte de Sant Martí reconeix la situació i s’ha compromès davant l’arxiu a fer-se càrrec de les neteges periòdiques de la torre, considerada un bé patrimonial. Ara bé, segons fonts municipals, la neteja no es podrà fer fins que no es modifiqui el conveni signat el 2014 i per fer-ho cal un tràmit administratiu al qual s’està donant prioritat però que encara no té data.

La Torre de les Aigües del Poblenou és un símbol en aquesta part de la ciutat i té més de 140 anys d’història.