Els aficionats a l’astronomia o a la fotografia feia dies que estaven molt pendents de la previsió meteorològica de la segona nit del 2018 pel fet d’estar il·luminada per una gran superlluna plena. Finalment, els núvols han respectat l’esdeveniment i han permès la visualització força nítida del fenomen astronòmic des Barcelona i bona part del territori.

La Lluna ha estat 100 % plena a les 3. 25 h de dimarts, 2 de gener, poc més de quatre hores després que la Lluna assolís el perigeu, és a dir, el punt de la seva òrbita més proper a la Terra, i uns 50.000 km més a prop en el moment en el qual se situa al seu apogeu, el punt  més allunyat del nostre planeta.  Concretament, la distància entre la Lluna i la Terra al perigeu va ser de 356.565 km dilluns a les 22.56 h. El 15 de gener, en canvi, el nostre satèl·lit assolirà l’apogeu i es trobarà exactament a 406.459 km de nosaltres.

És justament la proximitat en el moment en el qual la Lluna és totalment plena i el perigeu el que fa que la vegem lleugerament més gran i més brillant de l’habitual i que s’anomeni superlluna. La il·lusió òptica fa que en el moment en què surt per l’horitzó, o bé es pon, es pugui veure, aparentment, encara més gran.

El dia 31 de gener tornarem a tenir lluna plena i novament serà més gran i brillant de l’habitual, tot i que no tant com la de les últimes hores pel fet que entre el perigeu i el moment en què la Lluna assolirà el 100 % de plenitud hi haurà moltes més hores de diferència: concretament 15 hores i 31 minuts. La lluna plena del darrer dia del mes de gener serà una lluna blava, nom que s’atribueix a la segona lluna plena dins d’un mateix mes.

A continuació compartim algunes de les superllunes que ens han fet arribar els nostres seguidors a través de les xarxes:

Comparteix a: