Una trentena de persones s’han concentrat aquest dijous a la tarda a la plaça de Catalunya per denunciar el biaix racista que, asseguren, tenen les investigacions policials. Afirmen que els venedors ambulants són un dels col·lectius que més pateixen les conseqüències d’aquestes pràctiques policials, que consideren que formen part d’un racisme estructural.

Els manifestants han reclamat que hi hagi un major control de les investigacions policials, que consideren que no tenen garanties ni control judicial i que posen en risc els drets fonamentals. A més, denuncien que les persones racialitzades tenen més possibilitats d’acabar detingudes i afrontar procediments judicials injustos.

Identificacions errònies

Tot i que denuncien que es tracta d’una pràctica habitual, el detonant que ha fet organitzar la manifestació d’aquest dijous ha estat el cas d’un jove senegalès que ha estat condemnat per agredir un agent de la Guàrdia Urbana. Ell sosté, però, que no és la persona que es veu a les imatges de les càmeres de seguretat que s’han aportat com a proves en el judici. “Els trets que descriu la policia són la forma dels ulls, del nas i dels llavis… característiques que són compartides per la majoria de la gent africana i afrodescendent“, explica Cheikh Drame Tine, president de SOS Racisme Catalunya. L’entitat denuncia que, com en aquest cas, molt sovint no es va a fons en les investigacions.

Demanen responsabilitats

Per casos com aquest, en el manifest lamenten que algunes identificacions amb biaix racista acabaran amb una sentència absolutòria, però que ningú es fa responsable de la reparació dels danys que pateix la persona sobre qui recau una acusació injusta. En canvi, n’hi ha també que acaben amb una condemna basada només en la paraula dels agents, “que val més que mil imatges”, diuen al manifest.

Amb el suport d’una cinquantena d’entitats

La convocatòria l’han fet SOS Racisme, l’Associació Catalana de Residents Senegalesos i el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona, que han fet públic un manifest al qual s’han sumat una cinquantena d’entitats més, entre les quals la Unitat contra el Feixisme i el Racisme, el Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia i el Consell de la Joventut de Barcelona.