La denúncia d’un empresari i col·leccionista d’obres d’art de Barcelona, que afirmava que l’havien estafat amb un dibuix de Ramon Casas, va posar en alerta els Mossos d’Esquadra. Una primera investigació va permetre identificar i localitzar a Barcelona el venedor del dibuix i vincular-lo amb un grup més ampli establert a diferents punts de l’estat.

L’organització disposava de dos tallers de pintura a Madrid on s’elaboraven els esbossos de les obres i on un pintor amb grans coneixements i capacitat artística les finalitzava. Tot seguit, emetien certificats d’autenticitat falsificats, amb segells notarials copiats dels originals. També les signaven per atribuir-les a l’autor en qüestió i les envellien, afegint-hi un marc adequat. Finalment, les peces s’enviaven principalment a Barcelona i València, on hi havia distribuïdors establerts que s’encarregaven de vendre les obres i posteriorment lliuraven part dels beneficis als falsificadors.

L’operació d’escorcolls i detencions va tenir lloc el 13 de febrer i ha permès recuperar un centenar de pintures falsificades atribuïdes a pintors principalment del modernisme català i valencià. També s’ha pogut determinar que el grup havia venut obres per un valor d’uns 100.000 euros. El falsificador dels quadres, el dels certificats i un dels distribuïdors ja han ingressat a presó. Els arrestats estan acusats dels delictes d’estafa continuada, contra la propietat intel·lectual, blanqueig de capital, falsedat documental i apropiació indeguda.