Els arbres viuen millor en carrers més amples, amb possibilitat de més espai on arrelar i fer-se forts. Aquesta és la premissa amb la qual s'han plantat els arbres del tram reformat de l'Avinguda Diagonal, amb uns escorcells o forats subterranis de més de 2 metres quadrats, que permet soterrar un gran pa de terra sense retallar-lo i malmetre les arrels. A més, el sistema de reg automatitzat alimenta l'arbre amb l'aigua que necessita en cada moment, sense que s'alternin períodes de sequera i d'abundància com amb el reg manual. Tot això és vital per a la salut del vegetal, i també per simplificar els manteniments necessaris. JOAN BORDAS, jardiner especialista en arbres "Si un arbre creix molt i està en plena salut, tindrà molts menys problemes, i despeses, de manteniment." Actualment, els arbres acabats de plantar també se sostenen els primers sis mesos amb unes fustes i cintes que n'eviten el moviment fins que s'ha completat l'arrelament. Tots aquests sistemes milloren els sistemes amb què es van plantar, per exemple, els seus plàtans i palmeres veïns a la mateixa avinguda, durant l'època del franquisme. Algú s'imagina avui en dia, com seria la Diagonal sense arbres? JOAN BORDAS, jardiner especialista en arbres "La vegetació, en una avinguda tan important com aquesta, ens donarà ombra, ens donarà fresca, i també filtra la pols i la resta de contaminants." Per això els nous sistemes s'implanten cada cop a més carrers, sempre que sigui possible. L'estretor de les voreres en alguns barris obliga, en molts casos, a seguir plantant els arbres en espais massa estrets.
La reforma del tram de la Diagonal entre la plaça de Francesc Macià i el passeig de Gràcia ha permès reubicar el trànsit i millorar l’espai per als vianants, però també s’hi han tingut en compte altres aspectes, com els sistemes de plantació i reg dels arbres. Els tècnics de Parcs i Jardins hi han implantat un sistema adaptat a les necessitats dels nous exemplars, amb l’objectiu d’aconseguir uns arbres més sans, menys vulnerables a les malalties i que generin un cost de manteniment més reduït.
“Si un arbre creix molt i està en plena salut, tindrà molts menys problemes i despeses de manteniment, i això és molt important en una avinguda amb tants cotxes com la Diagonal. Si els arbres de nova plantació s’hi ubiquen amb més salut i fortalesa, ens assegurarem durant molts anys que puguin seguir fent el seu paper d’espais d’ombra, aire fresc, o filtre de la pols i les partícules contaminants”, explica Joan Bordas, jardiner especialista en arbres.
Les iniciatives més importants són, de fet, les que no es veuen a simple vista, i que queden terra endins. La primera és la necessitat d’espai o arrelar i fer-se forts, que en tractar-se d’una avinguda ha permès fer uns forats subterranis, també coneguts com a escorcells, de més de 2 metres quadrats, que permet soterrar un gran pa de terra sense retallar-lo i malmetre les arrels. Un forat que habitualment sol ser de només un metre quadrat, i en carrers molt estret, fins i tot menys.
Encara a sota terra, els nous exemplars compten amb un sistema de reg automatitzat i soterrat, gràcies al qual reben l’aigua que necessiten a cada moment i d’una manera més regular que amb el reg manual, que alterna períodes d’abundància amb períodes de sequera.
Més visible des de l’exterior és l’estructura de fustes i corretges col·locades en forma de piràmide, que sosté els arbres durant els primers mesos o anys de vida, fins que s’hagi completat el procés d’arrelament. Una estructura que fa pressió perquè l’arbre creixi recte i no es plegui a causa de les forces externes mentre el tronc no sigui prou fort.
Aquests sistemes milloren la manera com es van plantar, durant el franquisme, la resta d’arbres que hi ha actualment a l’avinguda Diagonal. Iniciatives dels tècnics de Parcs i Jardins que haurien de tenir un pes important perquè els arbres creixin amb més salut i fermesa i pugui defensar-se millor de les afectacions més habituals, com per exemple, les plagues d’insectes o les ferides a l’estructura del tronc.