Localitzar explosius, drogues o persones són les especialitats tradicionals dels gossos de la Unitat Canina dels Mossos d'Esquadra. Uns àmbits als quals se suma, des de fa poc més de dos anys, la recerca de bitllets. Fem una prova en aquest establiment, que simula una farmàcia. El Josep amaga feixos de diners i, després, un dels gossos els haurà de trobar. Per als ensinistraments, fan servir una simulació de moneda fabricada pel Banc de França. "No és de curs legal però sí que és un bitllet en què el paper, les tintes i les mesures de seguretat són idèntiques a les de curs legal." Quan el gos entra en acció, pentina tots els racons de l'establiment i troba fins a vuit feixos de bitllets camuflats en diferents amagatalls. JOSEP SASTRADA, caporal de formació de la Unitat Canina "Busquen tot tipus de bitllets de curs legal, falsificacions no, perquè les falsificacions no tenen la mateixa olor que els hem ensenyat. que són de curs legal. L'olor que fan els bitllets és amalgama de l'olor del paper, l'olor que fa la tinta i l'olor que despreenen les mesures de seguretat que hi posen." Per arribar fins aquí, però, cal un procés d'aprenentatge llarg i adaptat a l'especialitat en què treballaran. Aquest gos i el seu guia, per exemple, fa set dies que s'entrenen per localitzar explosius. Tots dos comencen de zero i tots dos hauran de fer junts el procés. L'agent ja ha passat les oposicions, però per formar part de la unitat cal que facin, a més, un curs de sis mesos i, després, mig any de pràctiques més. Només aleshores, estaran a punt.

La recerca de diners en metàl·lic, concretament bitllets, se suma a les especialitats tradicionals dels gossos policia: la recerca d’explosius, drogues o persones. Els Mossos d’Esquadra la van incorporar al treball policial després de fer un curs a França. De fet, per als ensinistraments fan servir una simulació de moneda fabricada pel Banc de França. Segons ha explicat Josep Sastrada, caporal de formació de la Unitat Canina, es tracta d’uns bitllets que no són de curs legal però “en què el paper, les tintes i les mesures de seguretat són idèntiques a les de curs legal”. D’aquesta manera, els animals aprenen a reconèixer-ne l’olor.

Els gossos que formen part de la unitat són capaços de localitzar feixos de bitllets amagats als llocs més insospitats. El que no detecten, en canvi, són les falsificacions de moneda, que fan una olor diferent. Josep Sastrada descriu l’aroma dels bitllets corrents com “un amalgama de l’olor del paper, l’olor que fa la tinta i l’olor que desprenen les mesures de seguretat que hi posen”.

Especialitzar-se en aquest camp requereix, tant per al gos com per al seu guia, un aprenentatge llarg. Primer, han d’entrar a la unitat canina mitjançant un procés opositor, que ha de superar l’agent, i un curs de formació de sis mesos de durada, que ja fan tots dos junts. Després, estaran en pràctiques a la unitat durant sis mesos més, treballant en un dels tres camps tradicionals (recerca de persones, drogues o explosius). Convertir-se en buscadors de bitllets serà, encara, un pas posterior, que requereix tenir experiència prèvia a la unitat.