ANDREU MARTÍN, president del Sector Primària de l'ICS del sindicat de Metges de Catalunya "Per nosaltres la màxima ocupació és quan tota la cita prèvia que tenim per programar les visites dels nostres pacients estan ocupades. Això genera una llista d'espera determinada, que habitualment es mou en els dos o tres dies. Aquestes dues últimes setmanes, aquesta llista d'espera s'ha incrementat notablement i hi ha centres on podem estar a quinze dies fàcilment per aconseguir una visita del metge. Una de les formes que han posat en marxa ha estat tancar la meitat de l'agenda del metge de capçalera, i en aquest temps que s'ha obtingut pel tancament d'aquesta agenda, col·locar-hi les urgències diàries. I això el que fa és incrementar les llistes d'espera, perquè com que estem treballant sempre a ple rendiment, si de 30 passem a 15 visites al dia per atendre les urgències, doncs aquestes llistes d'espera es disparen, i això seria el nostre equivalent als passadissos dels hospitals plens de lliteres."

La saturació de les urgències als hospitals es pot comprovar fàcilment quan els llits s’apilen als passadissos. La dels centres d’atenció primària és menys visible però, segons els sindicats, igual de compromesa durant els dies punta de l’epidèmia de grip. El sindicat Metges de Catalunya alerta que, si el màxim hauria de ser de 30 visites per metge i dia, en setmanes punta com les actuals, el nombre de visites pot arribar a superar les 40 en un sol dia i, en algun cas puntual, s’ha arribat a 54. Els metges asseguren que treballen “a ple rendiment” des que van arribar la crisi i les retallades, i que qualsevol contratemps o baixa laboral sobrecarrega encara més els professionals i allarga les llistes d’espera.

Segons el sindicat de metges, l’epidèmia de grip ha obligat alguns centres a bloquejar la meitat de les visites previstes per tal d’encabir-hi les urgències. Això ha fet que s’allarguin les llistes d’espera per a les visites menys urgents. Es tracta d’un temps d’espera que habitualment oscil·la entre els dos i tres dies de mitjana, i que aquestes dues darreres setmanes, diuen, “s’ha disparat” fins als set, 10 o fins i tot 15 dies. Lamenten que la saturació de visites els obliga a “atendre pitjor” els pacients, i està fent que s’aturin les activitats de formació continuada i reciclatge que, teòricament, haurien de dedicar un terç de la seva jornada laboral.

Reduir l’alarmisme

Els responsables d’alguns centres d’atenció primària consultats admeten que durant l’any hi ha alguns episodis puntuals que obliguen els metges a un sobreesforç i a rebaixar “el grau d’excel·lència habitual amb què es treballa a l’atenció primària”. Però també lamenten que els costa trobar professionals que donin cobertura a necessitats puntuals com baixes laborals o reforços, i han d’acabar demanant als metges de plantilla “que facin hores extra o es quedin l’estona que puguin”. Els CAP expliquen que les visites es programen o reubiquen amb una setmana de previsió, segons les advertències del Departament de Salut sobre l’evolució de malalties com la grip, i que després es troben “tant moments de saturació com franges inusualment tranquil·les.” Per això demanen “rebaixar l’alarmisme” davant d’un fet que qualifiquen d'”ocasional”.