L’objectiu, segons el músic Jordi Savall, és acostar la música a les persones que la necessiten. “Qui pot anar al Liceu, a L’Auditori o al Palau de la Música té els mitjans però hi ha molta altra gent que no podrà anar-hi mai”, assegura Savall. Per això, ha estrenat el cicle davant una trentena de joves menors d’edat, condemnats per la comissió d’un delicte, que compleixen mesures privatives de llibertat al centre de justícia juvenil Can Llupià.

Tots els joves s’han mostrat sorpresos pel recital que ha tocat Savall, juntament amb el seu fill, Ferran Savall, i el percussionista Pedro Estevan. Un dels joves interns assegura que s’ha divertit i que “no s’esperava que fos així perquè ens havien ficat una idea que la música era com més tranquil·la”. D’altres han destacat el poder de la música d’apujar l’ànim de les persones. “A vegades estic aquí aclaparat i escoltar música va molt bé, la veritat”, assegura un dels nois.

En total, Savall farà 10 concerts a diversos espais de la ciutat, com hospitals, centres mèdics o geriàtrics i presons. El pròxim centre penitenciari on tocarà serà la presó de dones Wad-Ras.

Can Llupià, l’únic centre de justícia juvenil de Barcelona

Can Llupià va obrir portes l’any 2007 com a centre de menors. Acull joves d’entre 14 i 18 anys que han comès un delicte i que el jutge considera que han de ser privats de llibertat. En total, a Catalunya hi ha 1.827 joves que formen part de la justícia juvenil. La major part, però, estan en medi obert sota llibertat vigilada, complint tasques socioeducatives o bé treballs en benefici de la comunitat. Ara bé, la resta, entre un 7 i un 8 % del total, estan en centres educatius on compleixen mesures privatives de llibertat, tant en règim tancat com semiobert. A Can Llupià, per exemple, aquest novembre hi ha 82 interns, 18 dels quals són noies. És l’únic centre de justícia juvenil que hi ha a la ciutat i està situat al districte d’Horta-Guinardó.