Ja fa temps que el govern municipal treballa en la modificació de l’ordenança de la convivència, que es va aprovar fa prop de 20 anys. La Sindicatura de Greuges de Barcelona creu que el context actual és molt diferent al d’aquell moment i afirma que “cal ajustar-se a les noves necessitats”. Aposta per anar més enllà “de la imposició de sancions”, especialment pel que fa a “les conductes de persones i col·lectius en risc d’exclusió social i vulnerabilitat, per evitar el doble procés d’estigmatització”.

En una compareixença aquest dijous, David Bondia ha assenyalat que “hauria de ser generalitzat, però hem constatat que les persones sense llar o els manters no coneixen aquestes mesures alternatives i creiem que s’hauria de repensar aquest sistema. Per què la porta d’entrada ha de ser la sanció?”. Per això, aposta per fer “un abordatge integrador i protector” i recorda que “és un deure de l’administració oferir-lo i treballar des dels diferents serveis municipals”.

Més agents cívics i educadors

Bondia també ha assenyalat que cal “complementar l’aplicació de l’ordenança amb un treball socioeducatiu, intensificant la presència d’agents cívics i educadors en determinats moments i espais”. Entre les mesures, també es proposa “dotar la ciutat d’equipaments necessaris per evitar algunes conductes sancionades per l’ordenança, com per exemple lavabos públics, dutxes o espais assignats a grafiters”.

Tot plegat es recull en l’estudi que ha publicat recentment la sindicatura, anomenat Espai públic i dret a la ciutat: anàlisi de l’ordenança de convivència de Barcelona, en què s’analitza la normativa vigent i es traslladen les diferents propostes.