incivisme barcelona
incivisme barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha recollit un total de 570 propostes de la ciutadania per refer el text de l’ordenança del civisme. D’entre totes les aportacions, la majoria de barcelonins coincideixen a demanar una presència policial més efectiva: amb patrullatge a peu de la Guàrdia Urbana pels carrers de la ciutat per detectar i sancionar incívics “in situ”. També proposen, per exemple, donar més autoritat als agents cívics, augmentar l’import de les multes, instal·lar més càmeres de videovigilància i més contundència contra el consum d’alcohol a la via pública.

La ciutadania també veu necessari fer pedagogia i campanyes informatives i de sensibilització per donar a conèixer l’ordenança del civisme. Sobre pintades i grafits, hi ha qui demana augmentar les sancions dels infractors, mentre que d’altres proposen mesures més conciliadores, com ara que hi hagi més murs lliures. I, tot i que la mobilitat no està regulada en aquesta ordenança, el consistori també ha rebut aportacions en aquest sentit. Alguns ciutadans es mostren disconformes amb les conductes d’alguns usuaris de bicis i patinets i demanen sancions més dures.

Un text del 2005

L’ordenança del civisme és el text que regula quins fets són sancionables, en relació amb el civisme, i quin n’ha de ser el règim sancionador. La norma, però, es va aprovar fa 19 anys i l’executiu Collboni creu que cal reformar-la i actualitzar-la. Per això, al febrer, el govern municipal va iniciar un procés participatiu, que va finalitzar a finals de maig. Aquest dimarts a la tarda se n’han presentat les conclusions en una audiència pública al Saló de Cròniques de l’Ajuntament.

S’endarrereix el calendari de la nova ordenança

Tot i que la previsió inicial era tenir enllestida la nova ordenança el novembre del 2024, els diversos processos electorals que hi ha hagut el darrer any, i altres imprevistos, han fet endarrerir el calendari, previsiblement, fins a mitjans del 2025. Des d’ara i fins a l’aprovació definitiva de la nova ordenança, l’Ajuntament de Barcelona estudiarà totes les aportacions, una per una, i haurà de treballar també amb la resta de grups municipals.

Comparteix a: