tos persistent covid

(EFE) Un estudi de l’Hospital Clínic Sant Carlos de Madrid que investiga les seqüeles pulmonars a llarg termini dels supervivents de la covid confirma que el mal persisteix un any després d’haver sofert pneumònia. Es tracta de la investigació ‘Lung Injury Covid-19’, feta amb més de 300 adults que van sobreviure a la infecció per SARS-CoV-2 de la primera onada de la pandèmia i que van ser atesos en aquest centre hospitalari.

“Aquest és el primer estudi que investiga els efectes a llarg termini, sobre els canvis en els símptomes, la funció pulmonar i la radiologia toràcica en pacients amb infecció greu i infecció lleu-moderada un any després de la infecció”, tal com descriu la responsable del Servei de Pneumologia de l’Hospital Clínic Sant Carles, Miriam Calle.

Els resultats d’aquest treball de recerca, publicat recentment a la revista científica ‘Open Fòrum Infectious Diseases’, confirmen que els símptomes es prolonguen més del que es pensava.

Feblesa muscular, dispnea i afectacions pulmonars

Als 12 mesos de la infecció, la majoria dels pacients refereixen símptomes, en particular feblesa muscular i dispnea, i gairebé un terç dels pacients amb pneumònia greu per covid-19 presentaven deterioració de la difusió pulmonar i anomalies en les imatges radiològiques del tòrax. Les proves de funció pulmonar fetes als 12 mesos de seguiment van detectar alteracions funcionals en el 31,4 % dels pacients amb curs greu de la malaltia i en el 27,7 % dels pacients no greus.

Per això, segons la pneumòloga de l’Hospital Clínic San Carlos, és important “un seguiment pneumonològic sistemàtic després de la covid-19 per ser freqüents les seqüeles pulmonars cròniques dels pacients que han experimentat aquesta patologia”.