IZASKUN MARTÍ, cap d'Àrea de Gestió d'Arbrat "Com a Parcs i Jardins ja fa molt de temps que estem implantant un sistema de control biològic que és utilitzar depredadors o parasitoids, que són normalment insectes, que s'alimenten d'aquests insectes plaga per poder controlar la població. En aquest cas, en tractar-se d'una plaga nova, no coneixem que hi hagi cap enemic natural, però estem en contacte amb universitats i centres de recerca per mirar d'estudiar si hi ha algun insecte que pugui exercir aquest control i es pogués utilitzar a la ciutat."

Una vegada finalitzades les fumigacions la presència de l’insecte és molt menor tot i que no ha desaparegut del tot. El “Belonochilus numenius”, que cria i s’alimenta a les pilotes de llavors dels plàtans, és una espècie introduïda i, per tant, no té enemics naturals. Per aquest motiu una de les opcions que s’està estudiant des del consistori és introduir un insecte que s’alimenti de la xinxa i que es pugui utilitzar a la ciutat. També s’estudien altres alternatives que no incloguin l’ús de mètodes químics.

Amb el dispositiu d’urgència, que ha consistit en la fumigació nocturna d’uns 38.000 arbres, es considera que s’ha eliminat bona part de la primera generació de l’insecte, però no s’ha eradicat completament la plaga. La xinxa de la llavor del plàtan té un cicle biològic de juny a octubre i pot incloure fins a quatre generacions.