Aquest és un dels detinguts que es feia passar per revisor de llum i gas. La gent gran que viu sola n'era l'objectiu principal. Actuaven en grups de dos o tres persones i mentre un d'ells entretenia la víctima, els altres aprofitaven per sostreure les joies, diners i objectes de valor. Els Mossos d'Esquadra han desarticulat cinc grups com aquest. En total 29 detinguts. De fet des de l'any passat, a Barcelona s'han registrat 200 delictes d'aquest tipus. JOSEP ANTONI LÓPEZ, sotscap de l'Àrea d'Investigació Criminal de Barcelona "Aquesta gent era molt professional, era la seva manera de viure, molts havien estat treballant en aquestes empreses. I llavors disposaven de la difressa necessària, el vocabulari necessari i eren suficientment convicents com perquè les persones caiguessin a la trampa." A més, tots els delinqüents es caracteritzen per tenir antecedents penals. Segons els Mossos d'Esquadra, el preu del material robat ascendeix a 500.000 euros, que els lladres aprofitaven per revendre a joieries. "Una de les innovacions d'aquesta investigació consisteix en les rodes de reconeixement judicials amb les víctimes porques hores després de la detenció dels autors. D'aquesta manera, s'caonsegueix que els delinqüents no puguin canviar la seva fesonomia". En total, s'han fet 74 rodes de reconeixement, que han permès detenir la trentena de delinqüents, 16 dels quals han ingressat a presó. Els Mossos d'Esquadra recomanen que, en cas de rebre la visita d'un instal·lador de llum o gas, abans d'obrir la porta, es truqui al telèfon de la companyia subministradora per verificar si estan fent revisions.

La investigació dels casos va començar el febrer de 2014, després que es produís un augment en el nombre de denúncies en què les víctimes, la majoria d’edat avançada, denunciaven aquest tipus de robatoris.

Els imputats es feien passar per operaris de les companyies de forma molt versemblant, amb la vestimenta adequada i amb experiència, perquè molts havien treballat anteriorment d’operaris d’empreses legals i tenien antecedents per fets similars. Actuaven a municipis de tot Catalunya i havien arribat a efectuar robatoris en altres territoris.

Se’ls imputen delictes de furt qualificat, produït quan es deixa la víctima en greu situació econòmica o abusant del desemparament; de robatoris violents, en els casos en què la víctima s’adonava de l’engany i s’hi intentava oposar, i d’estafa, ja que en ocasions cobraven factures falses per les revisions.

De les 29 persones que s’han pogut detenir, 16 ja han ingressat a presó, tot i que la investigació continua oberta. En aquest cas, els Mossos d’Esquadra han organitzat les rodes de reconeixement mentre els detinguts passaven a disposició judicial, fet que en facilitava la identificació per part de les víctimes perquè els acusats no tenien temps de canviar la seva fisonomia.

La policia recomana que es truqui a les companyies al telèfon que surt a les factures quan es rep la visita d’operaris, que es demanin pressupostos per a les revisions i no es prenguin decisions a l’acte. En cas de deixar entrar el revisor, no se l’ha de deixar sol  i, en cas de sospita, cal trucar al 112.