Per en Japet de Lliçà de Munt avui no és un dia qualsevol. "Només els podem lluir aquests dies, no els podem fer servir en altre temps. El tractor sí que el faig servir però per força, el cavall el tinc per gust." Per gust i vocació, com en Jaume. No vol que la tradició dels Tres Tombs es perdi. "Hem d'explicar als nostres fills el mitjà de transport que tenien abans els nostres pares i els nostres avis." I hi ha fills que no només en prenen nota, sinó que s'hi involucren de cap a peus. I les mascotes també. "Primer estava la Xica, ella sola. I aquest any ha arribat el Toi i ara ell també ho fa. És la seva primera passada." Sant Andreu és el primer barri a celebrar la tradicional cavalcada en honor a Sant Antoni Abat, protector de tots els animals. Entre el públic, incondicionals de tota la vida... "Vinc sempre, no m'ho perdo mai." Noves incorporacions... "M'ha semblat molt bé i és una bona manera de divertir-se." I els autèntics protagonistes d'avui. "Lo tenemos de hace seis meses, lo hemos adoptado y es uno más en la familia. Queremos que San Antonio lo bendiga." "A les 12 en punt, com marca la tradició, el capellà ha sortit de l'església de Sant Andreu del Palomar i ha beneït els animals." Ells no enten res però els amos confien que els serà útil. "Més que res per mi, així la beneeixen i em quedo més tranquil·la." Com tranquils han quedat els més menuts, quan per fi ha arribat el que més esperaven, la pluja de caramels.
La jornada dels Tres Tombs ha començat a les 12 del migdia, amb centenars de persones que s’han apropat fins a la plaça d’Orfila per beneir els seus animals domèstics davant l’església de Sant Andreu del Palomar. “Jo no sóc gaire catòlica però si beneixo la gosseta em quedo més tranquil·la”, explica la Núria, veïna del barri, amb la seva gosseta a coll. Al costat seu, una senyora espera torn per beneïr el seu canari “per si de cas, no se sap mai el que pot passar”. La immensa majoria, però, duen gossos. De gats, ni un. “S’espantarien amb tant de gos”, aclara un senyor.
Tot seguit ha arrencat el seguici d’una trentena de carros que enguany participen en la tradicional cavalcada. Durant el recorregut els carros i traginers acompanyen la carrossa amb la imatge de Sant Antoni Abat juntament amb de la guàrdia muntada de la Guàrdia Urbana, bandes de música i colles geganteres. La cavalcada fa tres voltes pels principals carrers del barri mentre es llancen caramels al públic.
La vida de pagès és la protagonista de la desfilada amb carros tirats per cavalls i ases que transporten mercaderies i productes de l’hort. Per a molts dels participants és un dia important, que els dóna l’oportunitat de mostrar els seus animals. “El tractor el tinc per treballar, els cavalls per gust, i només podem lluir-los aquests dies”, explica en Janet, traginer de Lliçà de Munt. “No volem que la tradició es perdi, hem d’ensenyar als nostres fills com treballaven la terra els nostres pares i avis”, explica en Jaume, pagès de Cerdanyola del Vallès.