Són els millors aliats aquests dies. Consumir verdura, fruita, aliments integrals i deixar enrere la carn vermella i els dolços ens poden ajudar a depurar el cos després de les festes. "Son dias que se hace un especial, se come bastante más." "Todos los polvorones hay que bajarlos. Verdura, pescadito y carne a la plancha." "Mengem verdures i molt poca carn, peix." "Intentes no menjar massa i després tornar a la dieta habitual." Els dietistes nutricionistes asseguren que no hi ha fórmules màgiques i que hi ha molts mites entorn del que es coneix com a dietes depuratives. No s'ha confirmat científicament que funcionin per "netejar" el cos. Només recomanen menjar de forma equilibrada i incrementar el consum de fruita i verdura. La resta de fórmules, diuen, poden ser contraproduents. ADHARA GINER, portaveu del Col·legi de Dietistes - Nutricionistes de Catalunya "Allò de dir: 'avui per sopar un iogurt i ja està'. Aquestes mesures restrictives no són gens bones. El que provoquen és que tinguis més gana, que augmentis l'ansietat per al següent àpat i que dificultis la pèrdua de pes i el manteniment de la pèrdua." El que tampoc no hi pot faltar és l'exercici físic. Més enllà d'ajudar-nos a perdre pes, els beneficis són evidents. Els especialistes diuen que consumir greixos i dolços també pot comportar problemes per a la salut. "Sí que és habitual que hi hagi un augment de triglicèrids o de colesterol en sang. No té perquè ser crònic, però sí momentani." La recomanació és practicar esport o caminar uns 30 minuts cada dia.

Els especialistes recomanen deixar descansar l’estómac després dels àpats copiosos típics del Nadal. Asseguren que la millor manera de “depurar” el cos és augmentar el consum de fruita i verdura, i deixar enrere la carn vermella i els dolços. La ingesta de líquids també pot ajudar a perdre pes.

Des del Col·legi de Dietistes – Nutricionistes de Catalunya asseguren que no hi ha fórmules màgiques i desmitifiquen les dietes “depuratives”. Afirmen que mètodes que sovint es fan servir per reduir el pes, com per exemple saltar-se un àpat, no funcionen. Diuen que no n’hi ha cap evidència científica. A més d’una dieta equilibrada, la recomanació principal és fer exercici físic. Cal practicar-ne un mínim de 30 minuts cada dia.