La sala Baluard ja té data de tancament... però per traslladar-se. Serà a mitjan any que ve. Aquest espai tornarà a formar part del Museu Marítim, i el centre es traslladarà molt a la vora, a l'actual CUAP Peracamps, a l'avinguda de les Drassanes. Amb el trasllat, les 1.700 persones que cada any atén el centre guanyaran nous serveis d'atenció psicològica i de desintoxcació. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Sempre hem defensat que la sala Baluard no tenia lògica que fos una cosa a part de tot el sistema, que havia d'estar integrada al sistema." "Aquest serà només un dels diversos moviments de peces que es produiran als serveis sanitaris de Ciutat Vella per tal de millorar-los i ampliar-los. La peça clau és aquest edifici, ara buit, del carrer de Sant Oleguer, que ha permès guanyar 1500 metres quadrats d'equipaments de salut al districte." En una primera fase d'obres, aquest edifici propietat de l'Ajuntament, adequarà la planta baixa per traslladar-hi el CUAP Perecamps, un espai que quedarà ocupat per la sala Baluard. Més endavant, s'adequarà la primera planta d'aquest local per ubicar-hi les tres unitats de malalties infeccioses que ara acull el CAP Drassanes. I en l'espai buit que deixin, s'hi ubicaran els serveis de salut mental del districte, tant l'infantil i juvenil com el d'adults, ara molt allunyats. BOI RUIZ, conseller de Salut "Tot això ha permès que aquesta diferència que hi havia entre el codi postal de Ciutat Vella i el d'altres zones de la ciutat es reequilibri." Es preveu que tots aquests serveis, ja reubicats, funcionin a ple rendiment a finals de 2016. El cost total d'adquació dels espais és de gairebé 3 milions d'euros que han assumit el Departament de Salut, l'Ajuntament, i la Diputació.

El primer servei sanitari que traslladarà l’activitat serà el CUAP Perecamps, ara situat a l’avinguda de les Drassanes, que marxarà al número 17 del carrer de Sant Oleguer, en un local ara buit situat al mateix Raval sud. El nou CUAP tindrà 500 metres quadrats de superfície útil i adequar-lo costarà 1,19 milions d’euros, que aportarà íntegrament l’Ajuntament de Barcelona. A més, a la primera planta d’aquest nou centre s’hi traslladaran la Unitat de Malalties de Transmissió Sexual, la Unitat de Malalties Tropicals i Importades i la Unitat de Tuberculosi, tres serveis que fins ara s’ofereixen des del CAP de Drassanes.

Un cop alliberat l’espai del CUAP Perecamps s’hi traslladaran els serveis del CAS de Baluard, que disposaran de 500 metres quadrats de superfície, el doble que fins ara. El canvi permetrà millorar el comfort dels usuaris amb drogodependències i també coordinar els serveis del CAS amb la xarxa sanitària, un dels aspectes recollits en el Pla de drogues de l’Ajuntament, encara pendent d’aprovació. Es vol donar resposta així a les necessitats de moltes drogodependències que acaben degenerant en patologies mentals.

L’anunci del tancament de la sala de venipunció de Baluard no és nou. De fet, ho van pactar  fa un any i mig el govern municipal i el PP, com a resposta a les queixes dels veïns. Uns veïns que el 2009 van recollir centenars de signatures per demanar el trasllat de la sala per la presència de toxicòmans pels voltants del centre. El cert, però, és que tot  i el trasllat el nou CAS continuarà estant molt a prop de l’actual ubicació  als  Jardins de Baluard.

Aquestes dues actuacions, les del CUAP i el CAS Baluard, formen part de la primera fase d’ordenació dels serveis sanitaris de Ciutat Vella i es preveu que estigui enllestida en nou mesos. El cost de l’operació, que han acordat conjuntament l’Ajuntament, el Departament de Salut i la Diptuació de Barcelona, és d’1,69 milions d’euros i l’assumirà el consistori.

En una segona fase està previst remodelar els espais del CAP Drassanes, a l’avinguda de les Drassanes 17-21, per integrar-hi els serveis de Salut Mental, tant infantils com d’adults, que ara es troben repartits entre el carrer de Rec Comtal i la via Laietana. Està previst que tots aquests canvis es facin de forma gradual entre el 2015 i el 2016. L’Ajuntament destaca que amb aquesta reordenació s’aconseguirà que Ciutat Vella guanyi 1.500 metres quadrats de nous equipaments de salut adreçats tant als veïns del districte com als ciutadans de Barcelona en general.