Unes 200 persones han acudit a l’acte de presentació del que anomenen “Iniciativa Penal Popular” en defensa de la sanitat pública, aquest matí a l’Auditori del Campus de la Ciutadella de la UPF. Són membres de diferents moviments socials i polítics que impulsen iniciatives diverses en contra de les retallades sanitàries. Per exemple, no hi han faltat els veïns que ocupen des de fa més de quatre mesos l’ambulatori de Bellvitge. Ni el Grup de Defensa de la Sanitat Pública, nascut com a comissió de salut de l’AcampadaBCN. També hi han participat persones que investiguen la gestió de la sanitat catalana com el Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) o la revista Cafè amb Llet. Entre el públic també hi havia dirigents d’Esquerra Unida i Alternativa.

L’acció penal que impulsen conjuntament consisteix a personar-se com a acusació popular en el cas de Mari Carmen Mesa. Aquesta dona de 65 anys va morir el novembre passat després de voltar durant 65 hores per quatre hospitals públics catalans. L’havien operat per intentar corregir un aneurisma (vessament cerebral) que li va acabar costant la vida. La seva filla, Natàlia Fuertes, ha presentat una querella criminal no contra els metges que la van tractar sinó contra els responsables del sistema sanitari, que considera que no va disposar dels recursos adequats en aquest cas. Els impulsors de la “Iniciativa Penal Popular” volen seure al banc dels acusats el conseller de Salut, Boi Ruiz, i el president de la Generalitat, Artur Mas.

Assemblea i manifestació

Durant l’acte de presentació de la iniciativa, representants dels diferents moviments implicats han llegit els 10 punts de l’argumentari per tirar-la endavant. Denuncien que les retallades atempten contra els drets dels ciutadans, però també la manca de transparència en la gestió dels serveis públics de salut. De fet, estan convençuts de la corrupció del president de l’Institut Català de la Salut, Josep Prat.

Els assistents a la trobada d’aquest matí a la UPF han signat la seva adhesió, particular o com a entitat, a la “Iniciativa Penal Popular” i hi han contribuït amb aportacions econòmiques per sufragar-ne els costos. Després de l’assemblea, els assistents s’han manifestat pel carrer fins a les portes de l’Audiència Provincial conduïts pels “iaioflautes”, un dels col·lectius que dóna suport a la iniciativa.