Així és com s'acaba un malson que ha durat un any i mig. Dins d'aquesta finca vivien il•legalment una trentena de persones. La majoria eren carteristes que havien fet de l'edifici la seva base d'operacions. Segons fonts policials, tenien un llarg historial delictiu. Sortien, robaven i amagaven el botí a dins. Els petits traficants de droga feien el mateix. Els veïns havien denunciat la situació desenes de cops. Estaven farts de veure baralles, crits i robatoris. Bashan Yiani , comerciant"Todos los días había gritos. Si pasaban los turistas le robaban la carterea..." La policia ja havia identificat un centenar de persones. Però fins ara no s'hi havia pogut fer res. A hores d'ara no està clar qui és el propietari de l'edifici. Tot està pendent d'un concurs de creditors. Per tant, ningú no podia reclamar un ordre de desallotjament. Per això des del districte Ciutat Vella s'ha buscat una escletxa legal que els permetés actuar. Durant mesos, tècnics municipals han inspeccionat l'edifici per veure en quin estat està. I s'hi han detectat greus problemes a la instal•lació elèctrica, a més d'humitats i defectes estructurals. És a dir, que no s'hi pot viure. Aquests informes han servit per aconseguir fer fora els ocupants. Mercè Homs, regidora de Ciutat Vella "Coincidia que aquest era un edifici que generava molèsties a l'entorn perquè era un edifici ocupat. I s'ha esperat les hores que han fet falta perquè els ocupants anessin venint per recollir les seves coses. Evidentment que hem acompanyat això d'un servei d'emergències socials, com qualsevol cas de desallotjament que hi ha." Pablo Ruiz "Durant tota la setmana, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han muntat dispositius de vigilància a la porta de l'edifici per locitzar la gents que hi vivia a dins. Són una trentena de persones. Els últims han vingut a primera hora de la tarda per recollir les seves coses" Hadou "Aquí hay gente de todo tipo..." Molts d'ells tenen antecedents policials per furt i se'ls ha detingut desenes de cops. Això no treu, però, que com passa en tots els casos de desallotjament se'ls doni assistència social. Se'ls ha ofert un llit per als tres primers dies. La majoria, però, reconeixen que buscaran un altre edifici buit on instal•lar-se. Almenys, fins que els tornin a fer fora.

El desallotjament s’ha fet a través d’un procés administratiu, gràcies a la nova llei de l’habitatge aprovada per la Generalitat.  En els darrers dies, la Guàrdia Urbana havia muntat un dispositiu de vigilància de l’edifici, per identificar les persones que hi vivien i les ha anat acompanyant a recollir les seves pertinències al pis.

Els veïns havien denunciat reiteradament els problemes que els ocasionava la finca ocupada i les persones que hi vivien, que s’associen amb el tràfic de drogues i la prostitució. Diversos comerciants han explicat a BTV que algunes d’aquestes persones eren carteristes habituals a la zona del Born i que portaven els objectes robats a l’interior de l’edifici. Els veïns havien recollit signatures i les havien lliurat a l’Ajuntament.

L’actuació sobre l’edifici ha estat més dificultosa perquè la finca no té propietari i es troba en concurs de creditors. L’immoble presenta greus problemes estructurals, i un risc elevat d’incendi per la gran quantitat d’objectes que s’hi guardaven. Els serveis socials de l’Ajuntament han atès la trentena de persones que vivien a la casa.

Comparteix a: