(ACN/Redacció) La ministra de Sanitat, Mónica García, ha apostat aquest divendres per posar una altra vegadad l’Estat a “l’avantguarda” de la lluita contra el tabaquisme. Pel que fa a la proposta de prohibir fumar a les terrasses de bars i restaurants, García ha defensat que cal ser “ambiciós” per evitar que les noves generacions no comencin a fumar i ha descartat que la mesura pugui tenir un impacte econòmic per al sector de l’hostaleria. Preguntada per si es preveuen ajudes, la ministra ha negat que siguin necessàries i ha dit que l’experiència mostra que la gent no ha deixat d’anar a bars, restaurants o platges pel fet que no s’hi pugui fumar. Tanmateix, ha admès “pressions” de la indústria i els sectors econòmics per evitar que el nou pla antitabac tiri endavant.

Reunió del Consell Interterritorial de Salut

Aquest divendres se celebra una reunió del Consell Interterritorial de Salut, òrgan que reuneix el Ministeri i les conselleries de Salut de les comunitats autònomes, per donar llum verda al Pla integral contra el tabaquisme 2024-2027. Segons el Govern espanyol, la iniciativa busca ampliar els espais sense fum per arribar a llocs on l’evidència científica diu que hi ha persones que consumeixen nicotina de manera passiva.

Sense cap mesura concreta

El pla, que no incorporarà encara cap mesura concreta, tampoc la prohibició de fumar a les terrasses, la platja o a les universitats, ha de ser la base per a una futura llei contra el tabaquisme que podria recollir aquestes propostes. “Les mesures concretes es veuran en el futur, però volem ampliar els espais lliures de fum”, ha remarcat García. Pel que fa a les “pressions” ha dit que hi haurà missatges pessimistes sobre l’impacte econòmic de la lluita contra el tabac, malgrat que no tinguin fonament.

“Proposarem a les comunitats que s’adhereixin al pla integral contra el tabac que portava en un calaix catorze anys i que, bàsicament, vol posar el nostre país a l’avantguarda de la lluita contra el tabaquisme. Recull moltes mesures que després hauran de tenir una traducció legislativa”, ha indicat García aquest divendres. Tot plegat, ha dit, per millorar la “qualitat de vida” i la salut de la població.