La primera vista ha estat la de Joaquim Forn que ha començat a les 10 h del matí i ha durat uns 40 minuts. El conseller d’Interior destituït però no hi ha assistit en persona i s’ha quedat a l’Audiència Nacional. Aquest dilluns la seva defensa va renunciar a què Forn estigués a la vista però la petició no es va tramitar a temps i no s’ha pogut aturar l’ordre de trasllat. Per això, la Guàrdia Civil l’ha traslladat igualment amb Jordi Sànchez fins l’Audiència Nacional, però en el cas de Forn s’ha quedat als calabossos. La sorpresa ha estat al final de la sessió quan la fiscalia ha demanat llibertat sota fiança de 100.000 euros per al conseller destituït. Considera que no existeix risc de reiteració delictiva i ha recordat que va deixar l’acta de diputat. També ha al·legat raons humanitàries, ja que Forn va donar positiu en el bacteri de la tuberculosi.
És la primera vegada que la fiscalia ha rebaixat la mesura cautelar de la presó preventiva. El fiscal present a la sala, Fidel Cadena, ha reconegut que era una ordre directa del fiscal general de l’Estat, Julián Sánchez Melgar. A més, ha afegit que feia la petició per “imperatiu legal”, és a dir, reconeixent que és una ordre superior però que no comparteix. Cadena ha invocat l’article 25 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal que reconeix que el fiscal general de l’Estat podrà impartir “les ordres i instruccions convenients als seus subordinats”. En canvi, l’acusació popular que exerceix VOX ha tornat a demanar presó provisional sense fiança.
Fins ara, Llarena havia negat en dues ocasions la llibertat a Forn, sempre al·legant el risc de reiteració delictiva i posant l’èmfasi en què tenia el control dels Mossos durant l’1-O. La primera, el passat 4 de desembre quan va mantenir a la presó Forn, Junqueras, Sànchez i Cuixart i va decretar llibertat amb fiança per a la resta de consellers destituïts. La segona ocasió va ser en una interlocutòria del 2 de febrer, on també va denegar que sortís en llibertat. Precisament, la vista d’aquest dimarts és per un recurs a la sala d’apel·lacions contra aquesta decisió del jutge instructor.
Cal recordar però que Llarena encara té sobre la taula una tercera petició de llibertat per part de la defensa de Forn que encara no ha resolt. En aquest cas, la Fiscalia ja va anunciar que s’oposava a deixar-lo en llibertat.
La fiscalia manté la petició de presó per a Sànchez
En el cas de Jordi Sànchez, la fiscalia ha demanat que se’l mantingui en presó provisional sense fiança esgrimint que es manté un “extraordinari” risc de reiteració delictiva. El fiscal ha fet la petició un cop acabada la vista en què la sala ha de resoldre un recurs contra la interlocutòria dictada el 6 de febrer, en què Llarena va denegar la llibertat de l’expresident de l’ANC.
A diferència de Forn, Jordi Sànchez ha estat present a tota la vista i ha tingut dret a l’última paraula. En aquest moment, ha declarat que té intenció de deixar l’acta de diputat i retornar a la docència. Ho ha revelat l’acusació popular de VOX, també present a la sala. Seguiria, així, la via oberta per Carles Mundó, que també va decidir abandonar la política al·legant motius personals, o el mateix Joaquim Forn, que va renunciar a l’escó i també a optar a l’alcaldia de Barcelona per facilitar poder sortir de la presó.
La Fiscalia demana que es deixi a Puigdemont sense passaport
Paral·lelament a les vistes de la sala d’apel·lacions, el Tribunal Suprem ha rebut una petició de la fiscalia perquè s’invalidin els passaports de Carles Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig, Clara Ponsatí i Anna Gabriel. El fiscal justifica la mesura per la necessitat “d’impedir que, tal i com s’està produint, utilitzin els seus desplaçaments per continuar duent a terme activitats clarament identificades amb la projecció i justificació dels delictes de rebel·lió i sedició en els quals han participat “. En el text s’especifica que Puigdemont ja ha viatjat a Dinamarca, actualment és a Suïssa i té previst viatjar a Finlàndia. També remarca que Ponsatí s’ha desplaçat a Escòcia i que Serret ha volat a Suïssa.