(ACN) Salut preveu fer 142.000 proves diagnòstiques, 140.000 consultes a l’especialista i 35.000 operacions més aquest any per reduir les llistes d’espera als hospitals. Així ho recull el Pla de millora de l’accessibilitat al sistema de salut, que el conseller Manel Balcells ha presentat aquest dilluns. El pla té una partida de 110 milions d’euros i permetrà reduir el nombre de pacients que ara són atesos fora de termini. També es fixa rebaixar el temps d’espera per ser visitat a la primària, de manera que a finals d’any el 90 % dels usuaris obtinguin cita al cap de 10 dies. Balcells ha defensat que és un pla “realista” i ha indicat que les mesures que recull equivaldrien a “300 metges i 100 infermeres” però canviant processos organitzatius.

Millorar l’accessibilitat a l’atenció primària

La directora assistencial d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), Núria Nadal, ha explicat que per aconseguir millorar l’accessibilitat reduiran les visites per realitzar tràmits, com la recepta electrònica, la revisió de proves diagnòstiques i la gestió de baixes. Aquest és un canvi que aplicaran el primer trimestre de l’any.

Una altra de les mesures que introduiran, en aquest cas a finals d’any, serà la concentració de proves i visites dels pacients amb malalties cròniques o factors de risc perquè hagin d’acudir menys dies als CAP. El pla també preveu millorar els recursos tecnològics dels professionals de la primària.

Més competències per a metges, infermers i administratius dels CAP

Salut treballarà, el quart trimestre, per maximitzar les competències dels professionals de l’atenció primària, metges de família, infermers i administratius. Així, es realitzaran més proves diagnòstiques i algunes intervencions des de l’atenció primària, com ecografies i infiltracions, entre altres. Els infermers podran resoldre la demanda menys complexa i s’inclouran els administratius del CAP en el procés assistencial —es formaran 2.000 administratius.

Salut també vol millorar l’atenció telefònica als CAP i incrementar les respostes al primer intent del 61 al 85 % i la resposta dins de les primeres 12 hores del 81 al 95 %. Es desplegaran centraletes digitals a tots els centres i s’implementarà el model de gestió de trucades i retrucades el mateix dia.

Ampliació d’horaris de proves diagnòstiques, consultes i quiròfans

Aquests increments es faran en gran part mitjançant l’ampliació d’horaris de proves diagnòstiques, de consultes i de quiròfans. El director de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut (CatSalut), Ignasi Carraco, ha assenyalat que per augmentar aquesta activitat s’obriran quiròfans en franges en què ara poden estar buits, com a la tarda o els dissabtes, i consegüentment s’hi hauran d’afegir i pagar hores addicionals dels professionals, sense perjudici que els centres puguin fer algunes contractacions.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a