(ACN/Redacció) El Departament de Salut ha començat a instal·lar vinils en diferents punts de Catalunya amb missatges per conscienciar i prevenir el suïcidi. Es tracta d’uns cercles negres enganxats al terra en alguns espais de la via pública que simbolitzen el forat negre o pou en el qual es poden trobar persones amb conductes suïcides. En aquests vinils es poden llegir missatges que animen a demanar ajuda si es coneix algú que està “a punt de caure” en “el pou del suïcidi” i s’insta a trucar al telèfon 061 / Salut Respon. Cal recordar que a Catalunya els episodis d’ideació suïcida han crescut un 16 % en majors de 18 anys durant el 2023 respecte al 2022, segons les dades provisionals del Codi risc suïcidi.

En total s’instal·laran 90 vinils contra el suïcidi arreu de tot Catalunya, dels quals quatre es trobaran a Barcelona. Concretament, els llocs on es veuran aquests cercles negres enganxats al terra seran la plaça de la Bonanova, al districte de Sarrià – Sant Gervasi; la plaça de Virrei Amat, a Nou Barris; davant l’entrada del Museu del Disseny, a Glòries, i a la plaça de la Universitat.

No banalitzar les situacions de risc

Des d’aquest últim punt, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha subratllat que si l’entorn d’una persona amb idees suïcides és conscient de la situació pot “allargar-li la mà” i això vol dir “automàticament” trucar al 061. “Pot ajudar i moltes vegades fa que la persona que ha tingut la idea suïcida no la consumi”, ha afirmat. Així, l’objectiu d’aquests vinils de 260 cm de diàmetre és el de conscienciar familiars i coneguts perquè no banalitzin una situació de risc i acompanyin la persona que és susceptible de tenir conductes suïcides.

Vinil instal·lat a la plaça de la Universitat

Més de 20.000 trucades al 061 en un any i mig

Entre el juny del 2022 i el desembre del 2023, és a dir en un any i mig, el telèfon 061 / Salut Respon del SEM ha rebut un total de 21.392 consultes. Això comporta que en aquest temps hi ha hagut una mitjana de 40 trucades diàries. La franja d’edat que més ha utilitzat aquest servei són persones d’entre 41 i 65 anys, seguides de les de 26 a 40 anys i les de 18 a 25.

En aquest sentit, Balcells ha remarcat la importància de trucar quan hi ha una idea suïcida perquè permet activar tots els mecanismes, com ara enviar una ambulància o facilitar atenció psicològica. En la mateixa línia s’ha expressat Diego Palau, director del Pla de prevenció del suïcidi, que ha assenyalat que “el procediment és igual que en qualsevol altra emergència mèdica”: s’envia un equip mentre es passa la trucada a un altre equip especialitzat que atén la persona o els familiars. Tot i això, Palau assegura que l’atenció telefònica redueix la situació de crisi i desbordament emocional, de manera que només en un 17 o 18 % dels casos cal enviar un equip “in situ”.