RAFA CARMONA, sergent dels Mossos d'Esquadra - Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà "La temàtica de la qual farem més esment es la del ciberassetjament que fa referència a quan trobem alguna persona que pot ser víctima d'amenaces, coaccions o injúries, que pot rebre a través de les xarxes. És un tema que treballem molt amb els centres educatius, amb el professorat del centre i les AMPA, i també interessa que el coneguin els pediatres de Catalunya aquests casos de ciberassetjament, com altres casos molt greus que es poden trobar com el tema del "grooming", per exemple, quan una persona adulta es vol aprofitar amb engany d'un menor d'edat i al final pot aconseguir fins i tot un intercanvi sexual. "A vegades [els pediatres] poden detectar aquells casos que, per por o desconfiança amb els pares, que no puguin explicar, en aquest cas amb el seu metge, puguin arribar a comentar a fer certs comentaris que ens han de cridar l'atenció." SOL FLORENSA, pediatra i codirectora de la 25a Jornada de Pediatria Ambulatòria "O potser uns canvis de caràcter, canvis de conducta en el nen, si està menys content, si no vol anar a l'escola... Aleshores potser podem treure alguns símptomes o signes amb els quals podem anar esbrinant, estirant del fil per arribar a alguna conclusió." "Als pares també els diem, escolteu, als nens els heu de posar un temps, l'ordinador sempre ha d'estar en un lloc públic de la casa, al menjador o a la sala d'estar, mai a l'habitació, en privat, amb el nen. Si els pares, en passar davant del nen, veuen que xateja i té una conducta estranya, és l'eina que tenim per anar fent, si no difícilment el nen t'explica que passa. Estem en un inici."

Segons la policia autonòmica, els pediatres, junt amb els centres docents i els progenitors, poden ajudar a prevenir i detectar aquests casos, ja que estan en contacte amb els infants.

Internet representa una via d’informació i comunicació, però també ha suposat l’aparició de noves formes de criminalitat. La més estesa, pel que fa a la infància i l’adolescència, és l’assetjament a través de la xarxa (“ciberbullying, en anglès), que consisteix a insultar, coaccionar i amenaçar de forma verbal o audiovisual, però sempre per Internet.

Entre les pràctiques delictives a la xarxa, també cal destacar la usurpació de la identitat en alguna de les xarxes socials, l’intercanvi de material amb contingut sexual entre menors (“sexting”) i el ciberassetjament d’adults a menors (“grooming”).