Aquest pilar és l'únic que queda del viaducte del Guinardó. Es conservarà aquí per recordar l'anomenat "scalextric" amb què van conviure els veïns més de tres dècades. Les obres de remodelació han durat dos anys i han costat gairebé 16 milions d'euros. Ara, des d'aquest mirador el paisatge és un altre. [Els veïns opinen:] "Me gusta en general todo porque ver como estaba antes a como está ahora ha ganado un abismo." "Yo, para mi, fantástico." "A mi m'agrada molt, perquè abans teníem molts cotxes per aquí, molt de trànsit." Però en aquest tram, entre Padilla i Cartagena, no tothom està tan content. La satisfacció dels veïns de dalt topa amb la resignació dels de baix: "No sé perquè han deixat tant de mur. Els d'aquesta banda doncs és clar, no tenim res, i els d'aquesta tenen parc tenen de tot." "Abans per dalt passaven dues vies, i resulta que ara han baixat totes les vies a baix i ara per aquí en passe cinc." ELSA BLASCO, regidora del districte d'Horta-Guinardó "Hi ha un tram que l'hem discutit més, que és el tram entre Padilla i Cartagena, però fins i tot en aquest tram molts dels veïns que van dir en un moment donat que no els agradava com quedava, avui estan també reconeixent que s'ha complert amb el que havíem dit que quedaria aquest espai." Els veïns han guanyat espai per passejar amb nou mobiliari urbà, zones de jocs o carrils bici. També han pogut accedir, de nou, al renovat Parc de les Aigües.

La ciutat recupera així 17.970 metres quadrats de zona verda, després de nou mesos de reformes. Però el que més ha canviat la fesomia del barri ha estat l’enderroc dels viaductes de l’antic primer cinturó i la urbanització dels trams compresos entre els carrers de Sardenya i de Cartagena, i la boca sud del túnel de la Rovira i el carrer de Lepant. Amb la remodelació, desapareix un element separador, amb la consegüent millora de l’accessibilitat i la mobilitat.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde Jordi Hereu, la tinent d’alcalde de Medi Ambient, Imma Mayol, la presidenta del Consell de Districte d’Horta-Guinardó, Montserrat Ballarín, i la regidora del districte, Elsa Blasco, entre altres responsables municipals.

260211guinardo3+

260211guinardo2+

[Imatges cedides per David Aragón @talcomsona]