Inspecció sospresa en un dels magatzems de joguines del Bon Pastor. És un distribuïdor a l'engròs que ven, sobretot, a les conegudes popularment com a "botigues de tot a cent". Ràpidament els agents es distribueixen per tota la nau. Prestatgeries i més prestatgeries plenes de nines, pilotes, cotxes... Els policies treballen braç a braç amb l'Agència Catalana de Consum. Uns i altres revisen a consciència tots els productes per evitar situacions com aquesta. Un sonall que amb una mica de força es trenca per tots els costats. Els agents els retiren immediatament. Passa el mateix amb aquests cotxes de joguina. ALFONS PUCHE, sotsinspector de la Guàrdia Urbana "És important fer aquests controls als punts de distribució abans que arribin a les botigues..." PABLO RUIZ "Alguns dels productes que s'han retirat estaven homologats per la Unió Europea. El problema és que després, que arriba aquí al magatzem està fet amb materials de pitjor qualitat." I aquest trencaclosques d'escuma n'és un bon exemple. A fora porta l'etiqueta amb les sigles CE, tal com marca la normativa. A més de la Guàrdia Urbana, la Policia Nacional també intervé en el dispositiu. Amb l'ajuda d'una inspectora d'Ocupació revisen que tots els treballadors estan en regla. Fetes les comprovacions, continua l'escorcoll. Al final els agents han decomissat 4.500 joguines. La majoria, per mal etiquetatge. Els agents les precinten fins que no ho arregli el fabricant. N'hi ha, però, unes 1.300 que no complien amb els més mínims requisits de seguretat. I el seu destí és aquest. Una bossa i directes cap al camió de les escombraries. Una manera d'assegurar-se que aquestes joguines no tornaran mai més al mercat.

La inspecció s’ha fet per sorpresa i en col·laboració amb l’Agència Catalana de Consum. Els agents han revisat cada una de les joguines que hi havia al magatzem per verificar que estan homologades i que compleixen amb la normativa. Sis models, però, han hagut de ser retirats immediatament perquè eren massa perillosos per als nens petits. En total, 1.300 peces que s’han destruït aquest mateix matí. És el cas d’un sonall que es trencava fent una mica de força o d’uns cotxes en miniatura que es desmuntaven fàcilment i a més, amb vores tallants. Algunes, fins i tot, portaven el segell d’homologació de la UE. Segons fonts policials, de vegades els fabricants fan servir uns materials per fer les proves de resistència i després, un cop les han superades, utilitzen plàstics o metalls de menys qualitat.

La infracció més habitual, però, són els problemes amb l’etiquetatge. I això inclou, per exemple, etiquetes en què no apareix l’adreça del fabricant o que són difícilment llegibles. En aquest cas, els productes queden precintats en espera que l’empresa arregli aquests petits problemes.

Les inspeccions es van començar a fer la setmana passada i continuaran fins al dia de Reis. La Guàrdia Urbana les està fent a tots els districtes de la ciutat, tant a botigues com a magatzems de majoristes. De moment ja s’han retirat de la circulació més de 45.000 productes i la xifra creix dia rere dia.

En alguns casos, com el d’avui, la inspecció va acompanyada d’un control d’estrangeria. Agents de la Policia Nacional també han participat en l’operatiu per comprovar que tots els treballadors estan en regla i amb la documentació legal. Ho han fet amb l’ajuda d’una inspectora del Ministeri d’Ocupació.