La superilla de la Bonanova havia de començar a fer-se realitat l’any 2020, però la pandèmia ha fet que s’endarrerís. De fet, el 2018 ja es va fer una diagnosi del territori i es va establir un pla d’acció amb les actuacions necessàries per crear la superilla amb el grup impulsor. Ara comença un altre procés de participació amb veïns i entitats, amb passejades per la zona, enquestes i sessions informatives per concretar els detalls de les actuacions de la superilla. Està previst que l’avantprojecte estigui llest de cara a la tardor.

El coneixement dels veïns, al servei del disseny de la superilla

Amb les passejades exploratòries amb veïns i entitats, l’Ajuntament de Barcelona vol que les persones que coneixen millor el territori facin arribar el seu punt de vista a l’equip redactor del projecte de la superilla. “L’equip fa el projecte des d’un despatx i no tenen una vivència d’aquest carrer en el dia a dia. No saben què passa a diferents hores i en canvi la gent que hi viu, sí, i et pot dir ‘escolta, aquí s’hi agrupa molta gent jove o en aquesta cantonada als matins s’hi troba la gent gran perquè hi toca el sol'”, explica Xavi Valls, tècnic de participació d’Ecologia Urbana del programa Superilles. “Coneixen el territori des de la vivència i aquesta informació té molt valor perquè els equips redactors l’incloguin al projecte i sigui més adequat”, afegeix.

Alguns dels participants de la passejada al carrer de Sant Gervasi de Cassoles

Consol Rovira, veïna del barri, ha participat en la passejada i ha demanat que les places no siguin tan dures i que hi hagi més arbrat i més zones d’estada perquè sigui més agradable passar-hi estones. “Trobo que és essencial que els veïns diguem la nostra perquè som els qui vivim aquí, els qui gaudim del barri i els qui veiem les activitats que s’hi fan i com s’hi fan. No només podem, sinó que ho hem de fer per millorar el lloc on vivim”, conclou.

Sant Gervasi de Cassoles i la plaça de Frederic Soler, claus de la superilla

La superilla de la Bonanova tindrà com a actuacions estructurants principals la pacificació del carrer de Sant Gervasi de Cassoles i de la plaça de Frederic Soler, amb l’augment del verd i la reducció dels cotxes. La part de davant de la Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall serà un dels nuclis de la superilla i aquesta s’estendrà des del carrer de Ganduxer fins al de Balmes i des del passeig de la Bonanova fins a la ronda del Mig. A més de les actuacions estructurants, també n’hi haurà de caire funcional, amb diversos canvis de sentit en carrers que encara s’han de concretar.

La pacificació de la plaça de Frederic Soler serà una de les actuacions destacades de la superilla amb l’augment del verd i la reducció del trànsit