L'Albert té 14 anys i estudia, des de en fa set, a casa. Ho fa amb el seu germà petit, i la mare, d'origen belga, els fa de guia en l'aprenentage. MARLENE VANDEWIELE, mare "Nosaltres vam creure que ells estarien millor a casa per descobrir el món a la seva manera. És un estil de vida, l'escola de vegades és molt dirigida." ALBERT ROMERA, estudiant "Em va semblar una idea divertida, diferent. Estic a un grup escolta, faig piscina, circ, plàstica... Conec molta més gent que quan anava a l'escola, que només tenia els amics de classe." La Marlene va deixar la feina per educar els seus fills en família. És el que es coneix com a "homeschooling". Com ells, hi ha altres famílies que a Catalunya fan servir aquesta opció educativa que, a diferència d'altres països europeus, aquí no està reconeguda. Per això, els pares en demanen un registre i regulació. JOAN ESCRIU, Coordinadora Catalana pel Reconeixement i la Regulació de l'Educació en Família "Nosaltres no fem absentisme. Estem educant els nostres fills a casa i tenen el mateix nivell que els que van a l'escola. Estem disposats a acceptar un control. Volem que se'ns reguli com es fa als països del nostre entorn." La Coordinadora està disposada a acceptar un control de l'educació que fan el pares a casa, però no a sotmetre els fills als exàmens escolars.

A Catalunya hi ha un centenar de famílies que, d’una manera conscient i en coherència amb la filosofia de vida que segueixen, han decidit ocupar-se de la formació escolar dels fills en primera persona. És el “homeschooling”, una pràctica que en altres països europeus està permesa, regulada i, a vegades, fins i tot recompensada.

La Marlene va decidir fa set anys educar el seus dos fill,  l’Albert, de 14 anys, i el Jan, de 12, a casa. Ella els guia en l’aprenentatge i, per poder fer-ho, va deixar la feina. Ara, treballa unes hores a la setmana per poder aportar uns ingressos a la família, però bàsicament la tasca que fa és motivar i dirigir els seus fills. Ella és de Bèlgica, un país que reconeix l’educació no presencial.

Aquesta família de Torre Baró, juntament amb altres famílies catalanes que formen part de la Coordinadora Catalana pel Reconeixement i la Regulació de l’Educació en Família, han demanat aquest dilluns davant la seu del Departament d’Ensenyament, que es reguli aquesta opció educativa. Una opció que pot causar la confusió amb l’absentisme escolar.