Veïns i comerciants del carrer de Balmes fa més de 10 anys que esperen que es faci la reforma del tram superior d’aquest carrer i per fi tenen data i pressupost: al setembre del 2024 se’n començarà a remodelar la part alta, amb un pressupost de nou milions d’euros.

Segons va explicar la regidora del districte de Sarrià – Sant Gervasi, Maria Eugènia Gay, durant l’Audiència Pública d’aquest dijous ja s’ha aprovat el projecte de remodelació, que ara se sotmetrà a exposició pública durant 30 dies. Un cop comencin els treballs, la previsió és que les obres s’allarguin entre un any i mig i dos, per tant, haurien d’acabar, com a molt tard, al setembre del 2026. “És una molt bona notícia”, va valorar durant la mateixa audiència pública Jordi Molina, membre de la plataforma Balmes, ja que es va crear, precisament, per reclamar la reforma d’aquest carrer.

Voreres més amples i renovació de l’arbrat i l’enllumenat

Segons va explicar la regidora, el projecte estarà dividit en dues fases. Durant la primera es remodelarà el tram del carrer de Balmes entre la plaça de Molina i la ronda del General Mitre, mentre que durant la segona fase es treballarà en el tram restant, fins a la plaça de Joaquim Folguera. Aquest segon tram d’obres és el que es farà més tard per tal de coordinar-se amb les obres de l’L9 del metro. El projecte preveu ampliar les voreres per aconseguir que, de mitjana, totes tinguin 4,35 metres d’amplada. A més s’hi plantarà nou arbrat, es redimensionarà la recollida d’aigües, es renovarà l’enllumenat públic i s’incorporaran alguns passos de vianants.

El projecte també preveu renovar el paviment i reduir l’espai dedicat a la calçada, que passarà de 15 metres a 11,2. En aquest tram del carrer de Balmes hi haurà dos carrils compartits de bus i vehicle privat —un de pujada i un de baixada—, un altre carril de pujada per al vehicle privat i un tercer carril, tocant a la vorera del costat Besòs, reservat a la càrrega i descàrrega, aparcament de motos i contenidors.

Una reforma amb endarreriments

Les obres d’aquest tram de Balmes havien de començar el març del 2019 amb un projecte executiu aprovat el 2018, que ara s’ha actualitzat perquè no incloïa les obres de l’L9. Al final, però, el projecte no es va dotar del pressupost necessari i l’esperada reforma va quedar a la cuneta fins al setembre 2024, quan es materialitzarà el projecte.