La reforma de la part superior del carrer de Balmes no es podrà dur a terme abans que acabi el mandat actual, i haurà d’esperar fins al següent. La reurbanització ja tenia un projecte executiu aprovat el 2018 i les obres havien de començar fa tres anys, però l’Ajuntament de Barcelona no el va dotar de pressupost. Tot i que fa més d’una dècada que es demana i els governs municipals parlen de reforma prioritària i imminent, cap no ho ha tirat endavant. Ara el consistori ha promès algunes millores immediates mentre no es fa la reforma definitiva.

Actuacions de millora abans d’acabar el mandat

El consistori ha explicat a betevé que la reforma es farà amb el projecte executiu aprovat fa quatre anys, però caldrà fer-hi alguns ajustos. Mentre no arriba l’execució de l’obra, que haurà d’esperar al pròxim mandat, l’Ajuntament s’ha compromès a fer-hi algunes millores properament. “La reforma de Balmes és una assignatura que tenim pendent, farem alguna petita actuació de condicionament urbanístic, de passos de vianants, de semaforitzacions, per intentar millorar la mobilitat dels vianants a la zona i que no s’hagi de caminar tant per travessar el carrer de Balmes. Això en espera que en el proper mandat puguem executar el total de l’obra”, ha explicat a betevé Albert Batlle, regidor del districte de Sarrià – Sant Gervasi.

Es crea una plataforma per reivindicar la reforma del carrer

Cansats d’esperar la reforma de la part superior del carrer de Balmes a partir de la plaça de Molina, veïns i comerciants s’han agrupat fa un mes i mig per crear la plataforma Balmes Ja. Ja tenen un centenar d’adhesions i s’han organitzat en diverses comissions per fer pressió a l’Ajuntament en diferents fronts. “El carrer té molta contaminació acústica i és un dels dels trams amb més pol·lució de Barcelona. El seu estat és indecent i ja hem aguantat molt”, lamenta una de les impulsores de la plataforma, Rosa Maria Guix. “És un carrer amb voreres estretes, sense arbrat, sense cadires, sense marquesines del bus”, afegeix Fèlix Arias, de la mateixa entitat.

La reforma, essencial per a l’Escola Poeta Foix

Qui tampoc no ha dubtat a unir-se a la plataforma ha estat l‘Escola Poeta Foix, que assegura que pel bon funcionament del centre educatiu, reduir el trànsit i el soroll és una necessitat vital. Expliquen que de vegades han d‘interrompre la classe perquè no se senten i que la contaminació acústica perjudica el benestar emocional dels infants. “Penseu que a l’escola tenim les finestres obertes pràcticament tot l’any i tot aquest soroll del carrer de Balmes perjudica molt el nivell d’aprenentatge dels infants”, explica Laia Perales, directora de l’Escola Poeta Foix, que afegeix que “per això aquesta reforma és tan important per a nosaltres”.

El carrer de Balmes amb l’Escola Poeta Foix de fons