L’Ajuntament ha repartit de forma gratuïta els cubells i les bosses per reciclar els residus orgànics, els envasos i el rebuig durant un any. Cada fracció s’identificarà amb bosses d’un color per tal de diferenciar el contingut de l’interior. Fa setmanes que s’està treballant per explicar tot el funcionament al veïnat.
Els dilluns es recollirà l‘orgànica, el rebuig i els residus sanitaris. El dimarts es farà la recollida de mobles, mentre que el dimecres passaran a retirar l’orgànica, el plàstic i els residus sanitaris. Divendres serà el torn de l’orgànica, el paper i el cartó i residus sanitaris. I diumenge s’haurà de dipositar al carrer l’orgànica, el plàstic i residus sanitaris. L’hora per baixar les bosses és entre les 20h i les 22h. En aquesta prova pilot, s’ha posat a cada bossa i cubell una mena de xip, una enganxina RFID, perquè l’Ajuntament farà seguiment dels residus i d’aquí a uns mesos avaluarà els resultats.
Per als dies sense recollida, dimarts, dijous i dissabte, s’habilitaran tres punts d’emergència per dipositar els residus en el cas de no poder-los baixar en les hores establertes. Les àrees estaran a la plaça d’Artós (de 8 a 10 h), a la de Sant Vicenç (de 10.30 a 12 h) i a la de la Vila (de 12.15 a 13.45 h). Segons el responsable tècnic de neteja de l’Ajuntament a Sarrià-Sant Gervasi, Martí Asanz, l’objectiu és passar d’una taxa de reciclatge del 36 % al 60 %. Asanz destaca també que permetrà reduir el soroll al barri perquè el camió d’escombraries passarà menys dies.
L’únic residu que es podrà continuar portant al contenidor de reciclatge és el vidre. Tampoc canvien els residus que s’han d’aportar als punts verds.
Dins d’aquest projecte, Sarrià ha estrenat aquests dies nou mobiliari urbà. S’han substituït les papereres que hi havia fins ara per 166 de noves amb tapa per als residus de petit format, evitant així que la gent tiri la brossa sense reciclar en aquestes papereres.
La recollida selectiva porta a porta, un projecte pioner a la ciutat
Amb aquest nou sistema, que respon a una demanda de l’Associació de Veïns de Sarrià, es preveu fer un salt endavant en la recollida selectiva i passar del 36 % de reciclatge a uns nivells propers al 60 %. Les experiències que ja s’estan fent a altres ciutats, demostren que aquest nou sistema permet millorar els nivells de reciclatge. Per això, aquest projecte suposa un repte molt important per tota la ciutat, ja que ajudarà a assolir els objectius de l’Estratègia Residu Zero. Segons el responsable tècnic de neteja de l’Ajuntament a Sarrià-Sant Gervasi, Martí Asanz, també permetrà reduir el soroll al barri perquè el camió d’escombraries passarà menys dies.
L’experiència a Sarrià suposarà un dels sistemes de porta a porta més grans de Catalunya i un exemple per a la resta de barris de la ciutat. Des de l’Ajuntament asseguren que esperen que amb aquesta experiència altres barris de la ciutat també reclamin aquest nou model de recollida selectiva i que es vagi implementant progressivament a altres llocs.
Alguns veïns, reticents
Entre els ciutadans que han de reciclar a través d’aquest sistema, alguns n’estan descontents. Fins i tot s’han agrupat en una plataforma d’afectats. Asseguren que volen reciclar, però no veuen que el nou sistema de recollida els ho faciliti.