Des de fa una setmana aquest centre atén les trucades per molèsties en pisos turístics. El ciutadà marca el 092 i rep aquesta resposta... En aquest centre, hi arriben també les trucades del 080 i el 010, però si es tracta d'una queixa derivada per molèsties d'un pis turístic s'activa un protocol concret. El primer pas és comprovar si té llicència. Si no en té o bé es tracta d'un habitatge normal, la Guàrdia Urbana segueix el procediment habitual. En cas que funcioni amb permís, l'operador es posa en contacte amb el propietari o gestor de l'apartament perquè resolgui la incidència. Si el gestor no atén la demanda o no està disponible al telèfon de 24 hores que està obligat a tenir habilitat, es procedeix a obrir un expedient. Després de tres episodis en un mateix habitatge, l'expedient pot comportar la suspensió de la llicència. En tots els casos la trucada és gravada i aquesta actuació és complementària a la dels agents de la Guàrdia Urbana "in situ". ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "El fet que hi hagi un telèfon, una línia directa amb l'Administració, que permet al ciutadà que té la molèstia, permet actuar com heu vist. Això dóna tranquil·litat i ens permet a nosaltres actuar, és un canal directe, que fa que l'actuació sigui immediata." "En la primera setmana de funcionament d'aquest servei s'han atès 11 trucades relacionades amb queixes per sorolls en pisos, dels quals només dos tenien llicència d'habitatge d'ús turístic." Aquesta és una mesura més dins el pla del govern municipal per perseguir l'activitat il·legal dels habitatges que operen sense autorització. A Ciutat Vella s'han fet un total de 2.300 inspeccions per repassar pisos denunciats per veïns, la majoria, 1.500, a la Barceloneta. Fins ara s'han sancionat i cessat més de 170 apartaments sense permís. Actualment hi ha 9.606 apartaments d'ús turístic, una xifra que està congelada. El govern ha suspès temporalment l'atorgament de noves llicències mentre s'elabora el pla especial per regular aquesta activitat.

Durant la primera setmana de funcionament, el Centre d’Atenció Telefònica ha atès només 11 trucades per queixes derivades de problemes als pisos turístics, dels quals només dos apartaments tenien llicència. El ciutadà ha de trucar al número 092 i, des d’aquest moment, s’activa un protocol específic de la Guàrdia Urbana. El primer pas que es fa és comprovar si l’apartament té llicència a la base de dades municipal i, en cas que sigui així, es contacta amb el propietari o gestor de l’apartament per resoldre la incidència denunciada. En cas que la demanda no sigui atesa es procedeix a obrir un expedient que pot comportar la suspensió de llicència si es registren tres incidents. El ciutadà té la seguretat que la trucada sempre es grava i, si és necessari, es demana l’actuació dels agents de la Guàrdia Urbana. En cas que l’habitatge no disposi de llicència, s’activa el procediment habitual, que pot derivar a una inspecció. Per agilitzar l’actuació, després de les protestes veïnals a la Barceloneta en contra dels pisos il·legals, l’Ajuntament ha duplicat el nombre d’inspectors municipals, ara n’hi ha 120, per reforçar les campanyes de control. A tot Barcelona hi ha 9.606 pisos turístics amb llicència (HUT) i no se’n poden registrar de nous perquè el consistori ha suspès la concessió de noves llicències, mentre es treballa en un pla especial urbanístic per regular aquest tipus d’habitatges a la ciutat.

En el cas de la Barceloneta, després d’una primera onada d’inspeccions aquest estiu que va suposar precintar de 170 pisos sense llicència, des de la darrera setmana de novembre s’han fet 1.555 inspeccions al barri. En aquesta segona onada s’ha posat el focus en els 216 pisos del barri que estaven sota sospita i s’ha verificat que un 90% dels apartaments inspeccionats estan buits.

Situat al carrer de la Llacuna, el nou servei d’atenció per telèfon ha estrenat plataforma i protocol, i disposa també d’un operador destinat als torns de vespre i nit. La mesura s’emmarca en el pla de xoc impulsat al maig per regular aquests apartaments a tota la ciutat. El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha destacat que aquest “call center” ofereix una “línia directa amb l’Administració que dóna tranquil·litat als ciutadans” i permet actuar immediatament. Tot i això, ha recordat l’objectiu de l’Administració no és la sanció sinó garantir la convivència veïnal.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a