Els treballs de restauració dels elements patrimonials de la plaça de la Font d’en Fargues ja han finalitzat. Després d’un any de feina molt meticulosa s’ha recuperat l’aspecte original del quiosc modernista, la font i la sala envasadora d’aigua, dissenyats per l’arquitecte Roc Cot a principis del segle XX. Un dels reptes del projecte, dut a terme per l’empresa Rècop, ha estat recuperar la coberta de la guingueta, feta amb un trencadís de rajoles, moltes de les quals s’havien perdut o malmès amb el pas dels anys. Tal com explica Mariona Genís, arquitecta de l’estudi Genís Planelles, “ha estat tot un procés de reconstrucció artesanal, fet amb tècniques tradicionals i on ha calgut realitzar moltes proves per recuperar rajola a rajola amb el seu color original”.

També s’ha reforçat l’estructura del quiosc i s’han refet marcs, portes i finestres de fusta. Tot plegat per recuperar l´ús que tenia antigament com a lloc on se servien begudes. Per això s’ha habilitat l’espai posterior com a sala de magatzem i cuina, en espera que en un futur la guingueta pugui funcionar com a bar a través una concessió municipal.

L’aigua de la mina

Els altres dos elements que s’han restaurat estan relacionats amb l’aprofitament de l’aigua provinent de la mina que abasteix la Font d’en Fargues. Un aigua que fa 100 anys era molt apreciada pels barcelonins per les seves propietats minerals. El primer és la planta envasadora des d’on es distribuïen garrafes en carro de cavalls fins a una botiga de l’Eixample. Consta d’uns dipòsits, semblants a unes banyeres, fets de rajola blanca i on es recollia l’aigua. El segon és la mateixa font, que torna a tenir l’enrajolat que duu el seu nom i la gruta que l’envolta feta amb pedres, que s’ha assegurat per evitar despreniments.

Per l’arquitecte Jordi Planelles, “tant la font, que és de les poques a la ciutat que brolla amb aigua de la muntanya, com l’envasadora són espais singulars que ens ajuden a explicar la història de Barcelona“. De moment, però, l’espai continua tancat al veïnat i no s’obrirà fins a principis de l’any que ve. És el termini previst per finalitzar la reurbanització de la resta de la plaça, que tindrà diverses zones d’estada. El cost total de l’actuació haurà estat de 2,7 milions d’euros.