La Rosa és donant de sang des de fa temps, i avui s'ho ha fet venir bé per acostar-se expressament cap a Barcelona. No és l'única que hi està conscienciada. Com ella, la Paula també ha triat molt bé l'època de l'any per fer aquesta donació. Casos com els de la Paula o la Rosa són habituals, però durant l'estiu escassegen, perquè els donants marxen de vacances. Ho saben bé, aquí, al banc de sang. Lloc on arriben les extraccions recollides arreu de Catalunya, i on es preparen per a la seva conservació i distribució posterior. Partint de la base que la sang no es pot fabricar, i que caduca en pocs dies; la conclusió és evident, sobretot quan cauen les donacions. Segons el Banc de Sang i Teixits, les reserves només permetran assegurar les transfusions un màxim d'una setmana.

Els períodes de vacances, com l’estiu o el Nadal, són molt complicats per al Banc de Sang i Teixits. A mitjan agost, l’entitat necessita donants com la Rosa Fabeiro o la Paula Calvo. La primera, assegura: “M’ho he fet venir bé per ser a Barcelona per fer la donació, perquè sé que a l’estiu és quan més sang fa falta”. “Jo sóc infermera, i estic molt conscienciada d’ajudar a qui ho necessiti”, diu la segona.

Al Banc de Sang i Teixits arriben les extraccions recollides arreu de Catalunya, i es preparen per a la seva conservació i distribució posterior. D’una sola donació, se’n pot extreure sang, plaquetes i plasma. Ara per ara, amb les reserves que el Banc té d’aquests elements, “només es poden garantir les transfusions d’una sola setmana”, explica el director assistencial del Banc, Lluís Puig. De fet, assegura que “de sang del grup zero negatiu, la més compatible amb altres grups sanguinis, només ens queda per a tres dies”. Puig recorda que “és important donar sang, perquè no es pot fabricar i caduca en pocs dies”.