És l'alternativa que proposa el caporal de bombers per arribar al carrer de Mozart en cas d'emergència. El cos es prepara sobre el terreny per conèixer quines són les zones on més costa accedir durant les festes de Gràcia, com el carrer de la Fraternitat o el Progrés. IBAN NOVO, cap de guàrdia dels Bombers de Barcelona "És un espai d'accés limitat, carrers petits i estrets. En algun cas es tallen pel tema dels guarnits o es canvia el sentit de circulació i aleshores això a nosaltres ens condiciona a efectes d'intervenció. " A banda de dissenyar un recorregut d'emergència, els bombers també revisen els hidrants. Han de comprovar que es puguin obrir ràpidament i que les boques estiguin netes, sense pedres ni sorra que obstaculitzin el pas de l'aigua. SARA LÓPEZ / LAURA ESTADELLA "La revisió dels Bombers comença dues setmanes abans però ja fa mesos que es van reunir amb els veïns que guarneixen els carrers per explicar-los les mesures de seguretat adequades." Com a precaució, han de deixar les portes i finestres dels habitatges lliures de decorats. També s'estableixen mesures per garantir la mobilitat als carrers. ALBERT CAPEL, president de Fraternitat de Dalt "El que estem obligats és a que les sortides han de ser com a mínim de dos metres i les entrades com a màxim d'un metre i mig. // No pot haver un espai inferior a 80 o 90 centímetres perquè ha de poder passar una cadira de rodes obligatòriament." També com a prevenció, cada carrer ha de tenir extintors i algú que sàpiga utilitzar-los.

Dues setmanes abans de les festes, el cos de Bombers comença a explorar el barri de Gràcia a peu de carrer. Amb un mapa a la mà, que els indica quins carrers estaran tallats i quins tindran guarniments, poden examinar quines seran les zones de més difícil accés. Entre els carrers més problemàtics hi ha el de la Fraternitat o el del Progrés. A banda d’elaborar un pla d’emergències, els bombers també examinen l’estat dels hidrants i comproven que les boques d’aigua estiguin netes. En cas d’haver-hi sorra o pedres, això podria obstaculitzar la sortida de l’aigua.

Tot i que aquestes intervencions es fan a tocar de les festes, el cos ja es va reunir amb els veïns per explicar-los quines mesures de seguretat són les més adequades. Per exemple, els recomanen deixar portes i finestres dels habitatges, lliures de decorats per garantir la mobilitat en cas d’emergència. A més, els extrems de cada carrer guarnit han de tenir unes mesures concretes: l’entrada ha de ser d’un metre i mig d’amplada, i la sortida, de dos. A banda d’això, han de deixar els laterals o un passadís enmig del carrer major de 80 centímetres per garantir que també hi pugui passar algú amb cadira de rodes.

Tot plegat, s’emmarca en el dispositiu de seguretat i mobilitat que l’Ajuntament ha preparat per a la Festa Major de Gràcia.