La música ha estat la disciplina convidada en l’edició d’enguany, en què s’han organitzat concerts, s’ha dedicat un espai a les discogràfiques i s’han programat projeccions de documentals de temàtica musical. És una decisió criticada per alguns expositors, que no veuen amb bons ulls dedicar tants esforços a la música i desviar-se, així, del tema central: el llibre d’artista.  De fet, els llibres són força delicats i, per aquesta raó, els guants són una peça essencial que es troba en la majoria d’estands.

La primera diada: amateurs a la fira

La jove editorial Blind Books ha viscut el primer Sant Jordi des d’aquesta especial fira del llibre en què esperen donar-se a conèixer. L’octubre de 2013 van publicar el primer llibre, escrit per Oriol Prat, ‘Metres quadrats’, i recentment acaben d’editar un fanzín que analitza com visitem els museus d’art. Des de darrere de l’estand, Sabina Andrés explica que l’objectiu d’aquesta editorial independent és ser una “plataforma per donar a conèixer joves escriptors, artistes gràfics i il·lustradors”.

Quatre editorials independents s’han unit per afrontar la despesa dels 300 € que costa l’estand per exposar: hi venen fanzins, discos, revistes… Critiquen que és la fira més cara en què han estat, però hi volen ser “per fer contactes” i perquè “ser a l’Arts Santa Mònica vol dir ser al centre de l’assumpte”, explica Robert Roura, de Bad Weather Press.

Eixamplar la xarxa

Amb 20 anys d’experiència, una vuitena d’artistes vinculats al Taller de Gravat de Roser Sales mostren les seves obres a l’Arts Libris per tercer any consecutiu. L’opinió que tenen de la fira és favorable, per això repeteixen, però no estan d’acord que la música hagi guanyat tant protagonisme.


Una idea similar a la del col·lectiu barceloní d’artistes Entinta, que visita la fira des de 2012. Durant els cinc dies que s’instal·len a l’Arts Santa Mònica aprofiten per “contactar amb persones que tenen els mateixos interessos, crear xarxa i estar alerta de tot el que s’està fent en aquest camp”, explica Maria Núñez, membre del col·lectiu.

Escultura i serigrafia

Un llibre desplegable que recull imatges de diverses rajoles hidràuliques de Barcelona o bé una escultura feta amb porcellana. Aquestes són algunes de les propostes que el Col·lectiu Room Edicions ha portat a l’Arts Libris amb l’objectiu de donar-se a conèixer.

La primera aventura europea

Des de Londres, el col·lectiu AMBruno s’estrena a Barcelona. És la primera vegada que visiten una fira de llibres fora de l’àmbit angloparlant i arriben amb l’objectiu de “fer contactes, tenir bones converses i comprovar que les peces d’art que elaboren té un valor internacional, més enllà de Londres”, afirma somrient una membre del col·lectiu. D’entre els objectes que han viatjat des del Regne Unit hi ha aquest de l’artista Ingrid Jensen, un recull de pensaments i notes que s’aplegaven en llibretes, enrotllades en un paper.