(ACN) El magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha acordat dirigir la investigació per les actuacions de la plataforma Tsunami Democràtic contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, la secretària general d’ERC Marta Rovira i 10 persones més.

En una interlocutòria de 34 pàgines, el magistrat ofereix a Puigdemont, en tractar-se d’un diputat del Parlament Europeu, i abans de cursar el suplicatori corresponent la possibilitat de comparèixer voluntàriament davant l’Audiència Nacional. Li ofereix el mateix al secretari quart de la Mesa del Parlament, Ruben Wagensberg. Els fets podrien qualificar-se de manera indiciària, indica el jutge, com de terrorisme. A més el magistrat també acorda citar com a testimonis l’aleshores portaveu d’ERC, Marta Vilalta, i el líder de Bildu, Arnaldo Otegi.

“Qüestions de caràcter evidentment incriminatori”

La resolució assenyala la necessitat de citar Carles Puigdemont com a investigat: “La seva citació en aquest moment no es podria fer en cap altra condició que no sigui la d’investigat, assistit de lletrat i oferint-li l’oportunitat de defensar-se, atès que l’interrogatori versaria sobre qüestions de caràcter evidentment incriminatori”. Es tracta, argumenta el jutge, d’una de les persones de les quals està acreditat indiciàriament, en vista de l’anàlisi de l’agenda de Josep Lluís Alay, que va acudir a les reunions que es van celebrar a Ginebra els dies 29 a 31 d’agost del 2019 i en què es va poder planificar l’actuació de Tsunami.

Missatges intervinguts

El nom de Puigdemont, afegeix, apareix en un missatge trobat al dispositiu analitzat de Josep Lluís Alay enviat per Jesús Rodríguez: “El dilluns 26 d’agost es donaran a conèixer els perfils de la campanya Tsunami Democràtic com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem. Suposo que des d’Òmnium informaran directament el president Puigdemont. T’ho avanço perquè en tingui constància”. Igualment, continua la interlocutòria, sembla haver assistit a la reunió a Ginebra.

D’altra banda, indica, en una altra comunicació que Jesús Rodríguez manté amb Alay parla del “grup de coordinació” de la campanya de Tsunami Democràtic i les decisions i dubtes que sorgeixen, les quals són consultades a l’expresident Puigdemont a través del mateix Alay.

Intentem que el govern es posi les piles
Carles Puigdemont

Finalment, el rol de lideratge de Puigdemont a Tsunami Democràtic sembla també inferir-se, segons el magistrat, de la conversa mantinguda amb Josep Campmajó, amb qui discuteix sobre l’actitud que estan tenint els dirigents polítics catalans en relació amb la publicació de la sentència del procés. Segons es desprèn de la interlocutòria, Campmajó li va dir: “O tu i Tsunami preneu el control o haurem de començar a gestionar el preu de les baixes”. A això Puigdemont respon: “Intentem que el govern es posi les piles”. Campmajó respon: “President… els diputats estan cagats. La gent els passa per sobre. El govern està acollonit…”. Puigdemont va replicar: “Cert. I això no és bo”.

La fiscalia recorrerà la resolució de l’Audiència Nacional

La fiscalia ha anunciat que recorrerà la resolució de l’Audiència Nacional d’investigar Carles Puigdemont, Marta Rovira i deu persones més pel Tsunami Democràtic perquè no hi veu terrorisme. El ministeri públic entén que atès que ha desaparegut el delicte de sedició la causa només es pot seguir per desordres públics i als jutjats de Barcelona.

Fonts de l’ens fiscal han assenyalat que abans que el jutge de l’Audiència Nacional dictés l’escrit, la Fiscalia d’aquell tribunal ja preparava un informe perquè la causa fos jutjada a Barcelona per desordres públics en atenció a les informacions policials que consten a la investigació.