Us imagineu anar a la piscina i que us expulsin del centre perquè teniu psoriasi? Aquesta és la realitat que viuen alguns pacients que visiten unes instal·lacions esportives. El que no saben des del centre és que aquesta malaltia de la pell, molt visible amb taques vermelloses, no és contagiosa. Es tracta d’una patologia que no passa desapercebuda, però que és poc coneguda entre la societat i estigmatitzada.

Per reduir l’estigma que pateixen algunes persones, l’Hospital de Sant Pau ha instal·lat una cabina on un usuari es posa unes ulleres de realitat virtual i viu en primera persona el que sent un malalt de psoriasi quan entra a una classe de Pilates. El cas és real i sovint els malalts han de donar explicacions sobre les lesions cutànies que tenen a la pell.

“El nostre objectiu es normalitzar aquesta malaltia ja que, tot i que afecta més d’un milió de persones a Espanya, la consciència d’aquesta patologia és baixa i hi ha una percepció errònia que és contagiosa”, ha explicat en Santiago Alfonso, director d’Acció Psoriasi. El es vol des de l’entitat és disminuir el rebuig que pateixen els afectats.

psoriasi ulleres virtuals hospital de sant pau

Què és la psoriasi

És una malaltia crònica i immune que apareix sobre la pell i que provoca descamació i inflamació. En un percentatge elevat -entre un 15 % i un 30 %– afecta també les articulacions. Hi ha un 2,3 % de la població que té psoriasi i a tot el món hi ha 125.000 milions de persones amb aquesta patologia.

En altres ocasions l’associació Acció Psoriasi ja ha fet altres accions molt visibles per donar a conèixer a la població detalls sobre aquesta malaltia. L’Hospital de Sant Pau és  un referent en aquesta malaltia. Lluís Puig és el cap de servei de dermatologia de Sant Pau i de la Santa Creu que ha explicat la necessitat d’un treball psicològic que acompanyi el pacient que té aquesta patologia que en molts casos provoca un rebuig social. D’altra banda iniciatives com la que es pot veure durant aquesta jornada i aquest dimecres consciencien a la població, normalitzen la malaltia i eliminen estigmes. La cabina de realitat virtual és itinerant i visitarà diferents hospitals. La propera ciutat on anirà serà Badalona.