La llum de set espelmes ha recordat les vides dels sis milions de jueus, gitanos i altres col·lectius assassinats pels nazis. L’homenatge, enmig d’una plaça de Sant Jaume silenciosa, s’ha fet dos dies després del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que va ser el 27 de gener. En l’acte hi ha participat el testimoni especial d’Annette Cabelli, una supervivent del camp de concentració d’Auschwitz.

Entre les autoritats presents, hi havia el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello; el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, que ha estat l’encarregat d’organitzar la commemoració; i la comissionada d’Immigració, Lola López. Vinyes ha destacat que per al govern aquest acte “té una gran importància i per això s’ha procurat augmentar la ritualitat clàssica que és l’encesa d’espelmes” amb accions complementàries com una conferència amb el director del camp de concentració d’Auschwitz i una instal·lació d’art al MUHBA en memòria de els víctimes en la qual han participat escoles.

Després de l’encesa d’espelmes, una tradició que es fa cada any en record de les víctimes, la cerimònia ha conclòs amb el cant de ‘Gelem gelem’, himne del poble gitano, i ‘El cant dels ocells’.

Abans de l’homenatge, a les 18 h, s’ha fet l’acte institucional al Palau de la Generalitat amb la presència especial de la supervivent Annette Cabelli, que ha fet una reflexió sobre els fets succeïts en el passat. No és l’únic esdeveniment amb motiu del dia internacional per les víctimes del nazisme: al llarg de la setmana passada, el Parlament de Catalunya també va recordar els fets.