Els barris de la zona nord no passen pel millor moment. Això és el que creuen els veïns de Torre Baró, Vallbona i Ciutat Meridiana. Des dels anys seixanta han acollit molta població immigrant. Amb la crisi econòmica, han aflorat els conflictes entre la població autòctona i la nouvinguda. És per això que, fa dos anys, es va posar en marxa el programa d'Interculturalitat i cohesió social. IVAN MEDINA, educador de l'Associació Sociocultural Torrent "En molt poc temps han vingut molts veïns de fora a viure aquí i s'ha creat una situació difícil amb el tema de la cohesió social i de la convivència." Una de les activitats que s'emmarquen en aquest programa de mediació és la festa per la convivència que avui s'ha celebrat al parc del Campillo de la Virgen. L'objectiu és millorar el coneixement entre col·lectius per facilitar el diàleg en cas de conflicte. NOÈLIA VÁZQUEZ, treballadora del Projecte Intercultural Zona Nord "Que després aquesta gent es trobi al cau, si no es trobessin aquí no parlarien. En canvi, si s'han trobat en aquesta festa després es trobaran al cau i parlaran. Això genera uns vincles entre veïns que són importants." El lema de la festa ha estat "Jo sóc Zona Nord", amb què els veïns volen deixar clar que, tot i que el barri té dificultats, estan orgullosos de pertànyer a una part de Barcelona que cada dia treballa per superar-se.

Els veïns de Vallbona, Torre Baró i Ciutat Meridiana fa un any i mig que treballen junts en un projecte per promoure la convivència i el desenvolupament social dins del marc del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural que impulsa l’Obra Social La Caixa’,

que està desenvolupant accions comunitàries a 17 barris de tot el país.

És així com aquest dissabte s’ha pogut gaudir de molts actes organitzats pels mateixos veïns. Entre les activitats destaquen un passeig en bicicleta, un concurs i exposició de fotografies sobre la gent i les relacions veïnals, tallers infantils de reciclatge i salut, presentació de guanyadors del concurs de relats sobre Higiene ambiental. Fem salut i estimem al barri, que s’ha desenvolupat als centres escolars.

Els veïns també han pogut participar en una arrossada popular: un mateix arròs fet per veïns i veïnes d’arreu. A la festa també hi ha hagut una exposició conjunta dels orígens del veïnat de la Zona Nord, un torneig de futbol, tallers de petanca i equavòlei, taller de còctels sense alcohol, actuacions musicals, elaboració i instal·lació decàleg d’usos i convivència del Campillo de la Virgen. Precisament els usos d’aquest parc han estat motiu de conflicte entre els veïns nouvinguts i els autòctons. Un grup de joves equatorians utilitzen habitualment l’espai per jugar a equavòlei (una varietat esportiva de l’Equador). Això ha provocat alguns problemes de convivència que s’intentaran resoldre amb la mediació i el respecte del decàleg.