El programa “Juguem a les places”, en marxa des de fa quatre estius, es farà durant tot l’any a Ciutat Vella gràcies a l’èxit de participació d’anys anteriors. Aquest octubre ja ha començat la primera edició ampliada. Fins a finals de juliol del 2024, set places del Raval, el Gòtic, la Barcelona i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera s’omplen d’activitats, jocs i espectacles gratuïts. El programa persegueix dinamitzar per als infants espais com la rambla del Raval o la plaça del Pou de la Figuera i promoure-hi l’activitat familiar.

Les activitats no s’organitzen en un dia fix, sinó que varia en funció de l’espai on es fan. Hi ha places que programen jocs el cap de setmana com la plaça Comercial, davant d’El Born Centre Cultural, o la plaça del Poeta Boscà a la Barceloneta. Però també n’hi ha durant les tardes d’entre setmana.

Una família jugant amb jocs de taula a la plaça del Poeta Boscà

A la plaça del Poeta Boscà s’han habilitat durant dues hores jocs de taula a la zona infantil. Algunes famílies s’hi han apropat i per descobrir que hi havia. Els pares celebren la iniciativa: “Estan entretinguts i també és una variant del que ja coneixen”, explica un d’ells, mentre la feia juga amb peces de Lego. Per la seva banda, una família del Raval explica que ja coneixia la iniciativa i hi havien participat en altres parcs. “Sempre que trobem alguna cosa així aprofitem per investigar”, assegura una mare.

La canalla s’ho passa d’allò més bé combinant les atraccions habituals del parc, com el tobogan o el gronxador, amb els jocs de taula. “A vegades són avorrits els jocs que hi ha al parc i molen més els jocs de taula”, considera una nena, que comparteix els jocs amb els amics. Una de les integrants del grup, amb qui juga a saltar la corda, admet amb sorpresa i il·lusió que és el primer cop juga amb jocs de taula en un parc infantil: “El que m’agrada molt d’anar als parcs és que a vegades fas amics i és molt maco, molt més que quedar-se a casa tancat”.

Espais on “Juguem a les places”

  • Rambla del Raval, dissabtes d’11 a 13 h, amb activitats ludicoesportives.
  • Plaça de Folch i Torres, dilluns de 16.30 a 18.30 h, amb jocs de taula, esportius i per a petita infància.
  • Jardins de Rubió i Lluch, dimarts de 16.30 a 18.30 h, amb jocs i rondalles.
  • Plaça Comercial, diumenges de 16.30 a 18.30 h, amb activitats ludicoesportives.
  • Plaça del Pou de la Figuera, dilluns de 17.30 a 20 h, amb activitats ludicoesportives.
  • Plaça del Poeta Boscà, dissabtes de 16.30 a 18.30 h, amb activitats ludicoesportives.
  • Plaça de Carme Simó, divendres de 16.30 a 18.30 h, amb activitats ludicoesportives.

Durant l’any, les propostes es divideixen en dos blocs a causa de les vacances de Nadal. Així doncs, la primera etapa dura fins al 17 de desembre, i la segona engega el 12 de gener i acaba el 28 de juliol.

Batlle: “Volem vincular la família amb el barri”

Pel regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, la iniciativa s’amplia “per afavorir el suport a la vida de les famílies del districte“. Per Batlle, el programa vol vincular de manera lúdica infants i famílies amb el barri i alhora amb entitats i serveis públics de Ciutat Vella. Algunes de les activitats reben el suport, per exemple, de la Fundació Adsis i el Pla d’acció Pou de la Figuera.

A l’estiu del 2023 hi van participar 2.960 persones en aquest districte. “Juguem a les places” també es desenvolupa a l’Eixample, les Corts, Sants-Montjuïc i Gràcia.