El congrés neix amb la voluntat de crear un espai de debat i formació sobre les noves qüestions en matèria jurídica que han sorgit arran de la situació d’excepcionalitat que viu Catalunya.

A la vegada, pretén ser una resposta ferma per part dels juristes, que asseguren que amb aquest congrés volen mostrar el compromís de l’advocacia catalana amb els drets democràtics, civils i polítics.

Al llarg del dia s’han organitzat quatre taules rodones amb diversos experts. Entre aquestes, una xerrada sobre la construcció del relat jurídic en els mitjans de comunicació, que ha comptat amb la presència de diversos periodistes, com Beatriz Talegón o David Melgarejo, de TV3.

El debat que més expectativa ha generat ha estat el protagonitzat per alguns advocats dels polítics independentistes encausats pel jutge Llarena. Jaume Alonso-Cuevillas, que porta la defensa de Carles Puigdemont; Oliver Peter, advocat d’Anna Gabriel; i Gonzalo Boye, el lletrat que defensa a Meritxell Serret i Antoni Comín, han debatut sobre el delicte polític en el context de l’espanyol, per posteriorment comparar-lo amb la resta d’Europa. El debat també ha comptat amb la col·laboració de Neus Torbisco, professora de Dret Internacional o Drets Humans a Ginebra, així com amb advocada de l’equip de Ben Emmerson en el cas de Carles Puigdemont.

Els juristes han coincidit a posar en qüestió la justícia espanyola, la separació de poders i la qualitat del sistema democràtic a Espanya. En aquest sentit, han assegurat que els delictes de terrorisme, rebel·lió i malversació no se sostenen i que caldria arxivar-los. Alonso-Cuevillas ha conclòs la seva intervenció assegurant que no es produiran les extradicions i que “guanyarem”.

L’acte de clausura l’ha fet el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, acompanyat d’August Gil Matamala, membre de la Comissió de Defensa de l’ICAB. Mauri ha agraït als juristes la seva participació i ha llegit una carta escrita per Jordi Cuixart des de la presó.

Tots ells han parlat dels delictes de què s’acusa els polítics des del punt de vista del país on es troben actualment: Alemanya, Suïssa o Bèlgica. A més, han aprofitat l’acte per posar en dubte la justícia espanyola i la qualitat del sistema democràtic a Espanya.

El congrés ha estat impulsat per Òmnium Cultural, Alerta solidària, Col·lectiu Praga o la Coordinadora de l’advocacia de Catalunya, entre altres. A més, compte amb la col·laboració d’entitats com Irídia, Drets o el Col·lectiu Ronda.

Comparteix a: