Alguns veïns del barri del Poblenou s’han trobat amb una sorpresa aquest dimarts: uns operaris han començat a instal·lar tanques al perímetre de la plaça de Mercè Sala. Segons ha explicat l’Ajuntament, l’obra s’ha fet per iniciativa d’un grup de veïns de l’entorn, que el 2020 va presentar un projecte per tancar-la durant les nits, ja que a la part més interior de la plaça, on hi ha una antiga xemeneia, s’hi produïen sovint actes incívics.
Segons explica Juan José Escribano, president d’una de les comunitats de veïns que ha impulsat el tancament, aquest forma part d’un projecte més ampli pensat “pel gaudi de tot el veïnat” que preveu la instal·lació de jocs infantils, grans jardineres, un jardí vertical i bancs. “Com si fos una superilla”, diu. El projecte té un pressupost de 80.000 euros, que preveuen pagar les comunitats de propietaris. Escribano explica que l’espai estarà obert de 8 del matí i fins al vespre i volen que sigui una millora per al barri.
Veïns en contra del tancament fan arribar la queixa al consistori
A altres veïns de la zona, però, la iniciativa els ha agafat per sorpresa i s’hi han mostrat contraris: no entenen que la solució sigui limitar-ne l’accés. De fet, alguns veïns ja han presentat una queixa a l’Ajuntament i dimecres es reuniran amb representants del districte per exigir explicacions. Asseguren que no entenen que mentre que en algunes zones es potencia l’ús de l’espai públic amb la creació de superilles, en d’altres, en canvi, se’n limiti l’accés.
L’objectiu del tancament és que a l’espai no s’hi pugui accedir durant la nit, “tal com passa en bona part dels jardins de Barcelona”, han explicat fonts municipals, però els veïns contraris qüestionen que aquesta plaça s’equipari amb un jardí. “Això no és un jardí, és una plaça d’ús i de pas”, comenta Isabel Vázquez, veïna de la zona. “Si no hi ha una necessitat, no hi ha cap obligació que hi hagi tanques“, comenta també Ester Racionero, una altra veïna.
Altres tancaments polèmics
Darrerament també s’han instal·lat en altres zones de Barcelona tanques per regular l’accés a espais públics. És el cas dels búnquers del Turó de la Rovira, on al desembre es van començar a instal·lar tanques de dos metres per controlar la gran afluència de visitants que té aquest espai, evitar que es malmetin les restes arqueològiques i també preservar el descans dels veïns. Tot i que alguns veïns reclamaven aquesta actuació, d’altres, en canvi, s’hi han mostrat contraris.