L’estiu va ser molt càlid  i especialment sec en el conjunt del territori. Tampoc no va ploure als Pirineus, on les tempestes no van sovintejar com seria normal, cosa poc favorable per garantir una bona temporada de bolets.  La calor i la sequera van donar pas a un setembre una mica més normal en general, però amb pluja mal repartida i escassa en conjunt.

El setembre sí que va fer un gir sobretot pel que fa al termòmetre, que es va normalitzar i fins i tot va marcar valors més baixos del que tocaria. Segons l’informe que ha publicat recentment el Servei Meteorològic de Catalunya  el novè mes de l’any va ser termomètricament fred a Catalunya. També ho va ser a Barcelona,  l’Observatori Fabra va tancar el mes amb una temperatura mitjana sis dècimes per sota l’habitual.

La pluja, un dels requisits importants per garantir una bona florida de bolets,  va caure de forma molt irregular i no va regar gaire les comarques més típicament boletaires. El Servei Meteorològic de Catalunya  parla d’un setembre sec a bona part del país, tot i que el qualifica de plujós a la part central de la Costa Brava, el Prepirineu Oriental, el Montseny i punts de l’Altiplà Central i el Pla de Lleida.

El Meteocat destaca que  només 69 de les 186 estacions meteorològiques de la seva xarxa van superar els 50 litres per metre quadrat, per exemple, l’estació meteorològica de la Zona Universitària, on van totalitzar 53 litres, la mateixa quantitat que a l’Observatori Fabra.

El mapa de precipitació acumulada del mes de setembre evidencia perfectament les comarques més beneficiades per les precipitacions, una dada a tenir en compte a partir d’ara pels més boletaires, que hauran de centrar els seus esforços en aquest entorn per tal d’intentar omplir el cistell.

Convé, però, que continuï plovent i, ara per ara, no sembla que passarà. L’octubre ha començat amb un temps  força sec i els mapes no anuncien cap episodi general -ni generós- de precipitació abans del dia 13 o 15 d’octubre. Caldrà confiar, en definitiva, en la segona quinzena del mes, que s’insinua que podria ser força més moguda pel que fa al temps.