És una plaça sense nom que s’ubica darrere l’Espai Jove la Fontana i que també és l’accés de l’Escola Bressol Sant Medir. Des de fa un temps, en aquest espai, es reuneixen grups de joves, alguns de provinents de centres de menors d’on han fugit, que fins i tot arriben a dormir a la plaça. Aquesta situació s’ha anat agreujant i l’espai jove assegura que els seus treballadors ja han intentat fer la feina de mediació i dinamització, però creuen que no són les persones adequades ni tenen la preparació necessària. El vicepresident del Consell de la Joventut de Barcelona, Joan Bestard, explica: “Hem intentat fer mediacions, perquè moltes vegades els treballadors de l’equipament es troben en situacions de baralles i és necessari, ja no és que vulguem o no, sinó que és necessari intervenir-hi i fer el que puguem, però és clar, no tenim les capacitats, no tenim la formació i pensem que és el districte qui ha de posar tots els recursos”.

A més, aquesta problemàtica s’agreuja amb el mal estat de l’espai. Hi ha pintades per totes les parets i brutícia. També denuncien consum i venda de drogues i s’han produït robatoris a la plaça i als voltants. L’Escola Bressol Sant Medir també conviu amb aquestes situacions i la directora, Rosa Planes, assegura que les famílies no utilitzen aquest espai, quan seria una plaça perfecta per reunir-se després de l’escola, però la inseguretat fa que marxin. Fins i tot, han de fer-se càrrec, algunes vegades, de la neteja de l’espai i en poc temps han hagut de pintar dues vegades la reixa del centre educatiu.

Porta trencada des del juliol

Una manera que tenen els dos equipaments de mantenir la zona controlada és el tancament de l’espai a les 10 de la nit. Però des del juliol la porta està trencada i no tanca, i encara que ho han demanat, avui dia no s’ha arreglat. Tot i això, s’han autoorganitzat per mantenir l’espai més controlat a les nits. Helena Guiu, directora de l’Espai Jove la Fontana, explica que “com que no podíem continuar amb la porta oberta, ja que durant la nit hi havia joves fins molt tard fent molt de soroll, amb la llar d’infants, que és amb qui compartim més aquest espai, vam decidir comprar una cadena i responsabilitzar-nos d’obrir i tancar nosaltres la plaça”.

La setmana vinent el districte de Gràcia ha convocat el Consell de la Joventut de Barcelona a una reunió per parlar de com fer front a aquesta situació. Els equipaments de la zona demanen al consistori una intervenció integral urgent per convertir la plaça en un espai de convivència.