La síndica de Barcelona considera que el rebuig per part de l’Ajuntament de la iniciativa ciutadana presentada per la Plataforma03BCN és “del tot desproporcionat i no s’ajusta als principis d’obligat compliment de foment del dret de participació”. Assumpció Vilà insta el consistori a acceptar a tràmit la proposta en defensa de les escoles bressol municipals, ja que considera que “la normativa municipal no diu res sobre com ha de realitzar-se la recollida i autenticació de signatures d’adhesió”. En no donar detalls sobre les qüestions tècniques, la síndica considera que el govern municipal no pot exigir el que no exigeix la llei.

Assumpció Vilà suggereix que el conjunt del text presentat pels promotors de la iniciativa es tingui en compte com les línies bàsiques que han d’inspirar la redacció articulada de la norma que es vol impulsar i que la normativa municipal que regula la iniciativa ciutadana es completi amb els requisits per validar i autenticar les adhesions expressades mitjançant signatura o en línia, tal com proposa un dictamen del Comitè Social i Econòmic Europeu.

La defensora del ciutadà conclou que “en aquest cas l’Ajuntament no ha actuat amb la diligència i cura que s’espera de les administracions públiques, obligades a impulsar, fomentar i facilitar als ciutadans l’exercici dels drets de participació”. Vilà critica, a més, que el consistori hagi optat per no admetre la petició sense donar cap altra possibilitat per perfeccionar-la, i valora com una “interpretació especialment restrictiva” l’actuació del govern municipal.

ICV demanarà a l’alcalde que atengui la petició de la síndica

El president del Grup Municipal d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, plantejarà al proper Consell Plenari un prec a l’alcalde perquè atengui la petició de la síndica de greuges i faci marxa enrere en la negativa a admetre a tràmit la iniciativa ciutadana promoguda per la Plataforma 0-3 en defensa del model públic d’escola bressol.

Gomà ha recordat que, malgrat haver obtingut el suport de 26.000 signatures, el doble de les necessàries, “el govern municipal s’ha negat a donar tràmit a la proposta  i s’ha aferrat a traves burocràtiques que només posen de manifest l’absoluta manca de voluntat política d’atendre la veu de la ciutadania i de promoure la participació ciutadana”. Segons Gomà, si Trias no fa marxa enrere “evidenciarà novament que aquest govern no es pren seriosament la participació ciutadana”.

Fa uns mesos, el grup d’ICV-EUiA, així com la plataforma que impulsa la iniciativa, van denunciar que el consistori els havia posat traves per tirar endavant amb el procés participatiu.