En el cas de l’estàtua de Colom, per exemple, s’han pintat de color vermell les cares de les figures que apareixen al peu de l’estàtua. Les pintades s’han fet aquesta matinada i han arribat un dia abans de la celebració del Dia de la Hispanitat i després de la polèmica per la petició de la CUP perquè l’Ajuntament retirés els monuments a Cristòfor Colom i Antonio López.

La CUP Capgirem Barcelona ha donat suport a l’acció i en aquest tuit ha afirmat que “els carrers sempre seran antifeixistes”. La formació independentista ha criticat la política del govern de Colau i ha denunciat que és una “vergonya” una “institució que manté intactes els monuments al colonialisme”. Tot i això, des de la formació s’han desvinculat per complet de l’acció que, diuen, l’han feta col·lectius de la ciutat.

El grup independentista Endavant de Ciutat Vella també se n’ha fet ressò. En diversos tuits el grup ho ha contextualitzat com una acció contra “el feixisme i el racisme” i ha reivindicat les pintades com una “memòria de lluita”. En el cas de l’estàtua d’Antonio López han aparegut pintades en homenatge als Panteres Negres, una organització política històrica de lluita contra el racisme fundada l’any 1966.

Un cop s’han detectat les pintades els serveis de neteja de l’Ajuntament han començat a esborrar-les. L’acció ha coincidit amb un monument a Colom engalanat amb llaços i cintes amb motiu de les festes del Roser de la Rambla.