Uns operaris de l’Ajuntament de Barcelona van desmuntar el penúltim banc de pedra que quedava a la rambla de Volart, al barri del Guinardó, dissabte passat. Veïns de la zona van advertir-ne a través de les xarxes socials en veure com se substituïa el banc centenari per un d’actual de fusta. Les restes de l’antic, situat davant el número 40 d’aquest carrer, s’han dipositat en un sac de runa pendent de recollir.

“En els darrers anys han tret tots els bancs que hi havia al llarg del carrer i sap greu”, explica Marta Soler, veïna que viu tot just davant. Precisament una altra veïna que col·labora amb el Grup d’Estudis el Pou, Carme Martín, reivindica el valor històric d’aquests bancs “no pel seu disseny ni perquè arquitectònicament tinguin res destacable, sinó perquè expliquen els inicis de la urbanització del Guinardó“.

La urbanització d’un barri de muntanya

Segons recull un butlletí de principis del segle XX i que encara es conserva a l’arxiu de Mas Guinardó, els veïns de la rambla de Volart van demanar el 1914 a l’Ajuntament que posés bancs per descansar al llarg de tot el camí de pujada. El 1917 el consistori va donar resposta a la demanda. Va col·locar 10 bancs de pedra i va crear la primera instal·lació d’enllumenat públic del Guinardó.

Fonts municipals expliquen que el banc que s’ha substituït estava en mal estat. La incidència es va detectar en una de les passejades tècniques organitzades pel pla Cuidem i el que resta dempeus no es tocarà. Carme Martín creu que caldria anar més enllà i restaurar-lo i posar-hi “una placa explicativa per donar-li el valor que es mereix”.

foto anys 30 banc rambla volart
La rambla de Volart als anys 40 i un dels bancs de pedra desapareguts