(ACN) El 21,17 % dels parts en hospitals privats són cesàries programades, una proporció que triplica les dels centres que formen part del sistema públic SISCAT (7,61 %). Dades del 2018 al 2022 mostren que la majoria de cesàries a la privada (60,4 %) són programades, mentre que la dada a la pública no arriba a un terç (32,7 %). Professionals atribueixen la diferència sobretot al perfil i a l’edat de les dones. Els més de 250.000 parts hospitalaris dels últims cinc anys s’han fet a centres de 40 municipis arreu del país i en gairebé vuit de cada deu dels casos han tingut lloc a centres del circuit públic.

Dels 263.848 parts a hospitals catalans entre el 2018 i aproximadament tres trimestres del 2022, 204.857 es van practicar a centres del sistema SISCAT. D’aquests, 47.549 (23,2 %) van ser cesàries, 15.589 de les quals programades. Els 58.991 parts restants van tenir lloc a hospitals i clíniques privades. Més d’un terç d’aquests van ser mitjançant operació quirúrgica (35 %), en 20.654 ocasions i, d’aquestes, 12.486 van ser programades.

El cap del Servei de Medicina Maternofetal de l’Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Francesc Figueras, indica en una entrevista a l’ACN que una font molt important que explica la variabilitat entre hospitals de les taxes de cesàries en general, i de les programades en particular, és “el perfil de les dones que són ateses a cada centre”.

Les dones que van de part a la privada, més grans

El doctor Figueras apunta que la proporció de cesàries és superior en hospitals que atenen un nombre més alt de dones d’alt risc o que són més grans, una situació cada vegada més freqüent a Catalunya. “Això explica part de la variabilitat [de les taxes de cesàries] entre els centres”, exposa. 

Segons les dades de Salut, la franja més popular de les dones que donen a llum a la pública i concertada és dels 30 als 39 anys (58 %). Un 30,9 % tenen entre 20 i 29 anys i un 9 %, entre 40 i 49 anys. En canvi, fora del circuit SISCAT un 72,9 % dels naixements són de mares que tenen entre 30 i 39 anys, un 13,9 % entre 40 i 49, i un 12,9 %, entre 20 i 29.

“Socialment hem canviat”, expressa Engràcia Coll, llevadora i supervisora de la sala de parts de la Fundació Assistencial Mútua de Terrassa, que diu que les cesàries es programen per diferents motius i que de vegades poden ser les mares que la demanen. “Els primers fills es tenen a una edat més avançada i les dones estan sotmeses a una mica més d’estrès emocional, laboral i fins i tot la seva capacitat de planificar més embarassos és més limitada”, subratlla Coll, membre de l’Associació Catalana de Llevadores (ACL).

Més motius per programar parts

També hi ha altres motius mèdics per programar una cesària com són la posició del bebè o perquè existeixen cesàries prèvies. A més d’aquests factors, algunes fonts del sector consultades per l’ACN apunten que algunes cesàries es programen per aspectes organitzatius dels centres.

Coll assegura que els hospitals “intenten disminuir el nombre de cesàries” i fer-ne “el mínim”, ja que, com tota cirurgia, té unes conseqüències, com estades de mitjana més llargues a l’hospital, més dolor després de l’operació, menys mobilitat durant la recuperació o més risc d’infeccions. Amb tot, en alguns casos s’ha de recórrer a aquesta opció en el moment del part, perquè no progressa com s’esperaria o per problemes que poden comportar risc vital per a la mare o el nadó.